Законопроектът за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната

...
Законопроектът за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Законопроектът за off-label употребата на лекарства няма да бъде внасян в МС

Законопроектът за допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ), с който се регламентираше включването на имуноглобулиновите препарати за лекуване на систематичен лупус еритематодес няма да бъде внасян за разглеждане в Министерски съвет в този му тип. Това дава отговор министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на въпрос на народния представител от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров във връзка забавянето на това решение, обвързвано с off-label използването на тези лекарства при систематичен лупус и, вероятно други автоимунни болести.

Законопроектът мина през процедура на публично разискване в края на предходната година, само че на свое съвещание на 25 февруари управлението на Министерство на здравеопазването е взело решение да не предлага на Министерски съвет разглеждането му, излиза наяве от отговора на министър Сербезова.

Според нея, този метод е общопризнат, с цел да се даде опция „ за осъществяване на изчерпателен разбор по повод съществуването на безспорни доказателства за сигурността и успеваемостта от използването на лекарствени артикули отвън изискванията на дефинираните в разрешенията им за приложимост показания, както и по повод заплащането на това лекуване с публични средства и резултата, който една такава законодателна смяна ще окаже върху бюджета на здравноосигурителния фонд “.

Проф. Сербезова твърди, че ще бъдат изискани мнения и от експертните препоръки и по други медицински специалности, в които области се ползва лекуване на болести на правилото off-label.

„ Целта е да се предложи такава законодателна смяна, която да откри най-подходящото и стабилно решение на този проблем, като в същото време се подсигуряват както опциите за терапия на българските пациенти, от една страна, по този начин и справедливото разходване на публичен запас, от друга “, акцентира здравният министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР