„Законопроектът срещу корупцията на МС предлага връщане на отречени и

...
„Законопроектът срещу корупцията на МС предлага връщане на отречени и
Коментари Харесай

Филип Попов: Законопроектът срещу корупцията на МС предлага връщане на отречени и неработещи практики

„ Законопроектът против корупцията на Министерски съвет предлага връщане на отречени и неработещи практики във връзка с определяне на спора на ползи. Ние, от „ Българска социалистическа партия за България ", оставаме на барикадата и ще продължим битката ", съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Филип Попов по време на разглеждането на първо четене на плановете за антикорупционен закон в Народното събрание.

Предложеният законопроект от Българска социалистическа партия беше отритнат, а този на Министерски съвет - бе признат.

Попов акцентира, че в българското законодателство няма правна легална формулировка на понятието " корупция ".

„ Същото това държавно управление, което по формулировка е отговорно за изискванията за пораждане на корупцията, където е съсредоточена най-много опцията за корупция, ни предлага закон, с който споделя: ние ще си изберем органа, който да ни управлява, само че не и да ни преследва, а единствено да събира и проучва ", разяснява той.

Според него корупцията подкопава успеваемостта на страната, защото признатите процедури се заобикалят, ресурсите се разхищават, а чиновниците са наемани и повишавани без връзка с работата, която правят.

„ В закона на властимащите, на процедура, оферират болшинството, което ги е избрало и ги поддържа, да им избере и инспектор. Резултатът от тази работа мога да го обобщя с аферата „ тефтерчето Златанов ", само че поради мащабите на планувания нов орган, тефтерчето ще порасне безшумно и бавно за няколко дни до мащабите на „ Под игото ", сподели още Филип Попов.

Пенчо Милков: Корупцията би трябвало да се разпознае като закононарушение и да се проверява

„ Според философията на закона на „ Българска социалистическа партия за България " е належащо корупцията да се разпознае като закононарушение, като група от закононарушения и да се проверява. Необходимо е органът, който прави това, да е равно далечен от всички управляващи, според правилото за разделяне на управляващите - член 8 от Конституцията: „ държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и правосъдна ". Това може да се подсигурява, когато управлението се дефинира от президента - орган, изравен на равно разстояние от трите управляващи ", съобщи националният представител от левицата Пенчо Милков.

Той изясни, че съществуват няколко интернационалните нормативни акта, относими по въпроса с корупцията, които не могат да се пренебрегват. „ Освен всичко друго, битката постоянно би трябвало да е персонализирана - новият орган би трябвало да има своите водачи, да има хора, които да носят отговорността и да се увенчаят с триумфа ", безапелационен е той.

Според него политическата корупция е резултат от струпване на властови запас, принадлежащ по предписание на цялото общество, само че на процедура се употребява от избрана група хора - политически и партийни елити.

„ Изгодите не постоянно имат паричен еквивалент, а постоянно става въпрос за заобикаляне на избрани детайли от демократичния политически развой. Политическата корупция цели и личното си самовъзпроизвеждане и подсигуряване на субекти, длъжностни лица, които да продължат в бъдеще отбраната на тези стопански ползи, за сметка на цялото общество ", изясни Милков.

Зарков: Управляващите оферират новият антикорупционен орган да се занимава с закононарушения, които нямат нищо общо с корупцията


„ Управляващите подлагат на критика нашия лист с корупционни закононарушения, само че той е взет от правната литература и заповедите, които съществуват за отчетност на този тип закононарушения. В законопроекта на държавното управление новият орган „ Антикорупция " ще се занимава с противопоставяне на тероризма, убийства с користна цел, отвличания, сводничество, противозаконна търговия на оръжия. Това са закононарушения, които нямат нищо общо с корупцията ". Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков от парламентарната естрада.

Той акцентира, че в законопроекта на левицата са изброени лица, които ще бъдат допустимо разследвани от този орган.

„ Според законопроекта на ГЕРБ всеки български жител, без значение от поста, който заема, може да бъде обект на тази комисия ", добави той. „ Критикуват ни, че не сме записали периоди. В в този момент настоящия Закон за попречване на спор на ползи има ясно написан период - в случай че някой член на органа и ръководител бъде предварително отхвърлен, той би трябвало да бъде заместен от съответния орган в границите на един месец. Три години и половина комисията е без ръководител, след напускането на господин Златанов, от година и половина е изминал нейният мандат. Срокове ще напишем, само че по-важно е да ги съблюдаваме ", акцентира Крум Зарков.

Тодор Байчев: Законопроектът на Българска социалистическа партия е елементарно използван и синхронизиран със в този момент настоящото законодателство

„ Корупцията съществува, откогато са се появили първите страни. Но за жалост ние, българите, не сме оставили това събитие в предишното, а сме го пренесли в наше време и сме станали самобитен рекордьор, като сме на 1-во място в Европейски Съюз по корупция и на 75-то в света ", добави по тематиката националният представител от левицата Тодор Байчев. Според него в наказателната процедура към момента не съществува наказан за корупционна процедура. „ Напротив, има единствено оправдателна присъда, което приказва, че или няма корупция в страната, или законодателството ни е неприятно, или проверяващите органи не работят добре ", разяснява той. Байчев акцентира, че битката с корупцията би трябвало да се води посредством транспарантно ръководство, възстановяване на ръководството в обществения бранш и строги, ясни закони. „ Предложеният законопроект на Българска социалистическа партия е точно подобен. Този закон е елементарно използван и синхронизиран със в този момент настоящото законодателство, да бъде ефикасен и да реализира резултати ", сподели още Тодор Байчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР