Законопроектът на ВМРО, който слага таван на надценките на стоките

...
Законопроектът на ВМРО, който слага таван на надценките на стоките
Коментари Харесай

Минало несвършващо: ВМРО внесе закон за регулация на цените на храните

Законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация, който поставя таван на надценките на стоките от първа нужда, към този момент е реалност. Вчера народни представители от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов са внесли промени в Закона за отбрана на потребителите, които вкарват ограничавания върху цените на редица съществени хранителни артикули.

Предлаганите от тях промени плануват при наличието на критични обществени и стопански условия, министърът на стопанската система по предложение на обществения министър да може в период от 12 месеца да дефинира оптималната надценка на стоките от първа нужда.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов разгласи преди време желанието си да предложи такива ограничения, само че икономистите от огромния им съдружен сътрудник - ГЕРБ показаха дълбоки запаси. Което е разбираемо, защото ценово контролиране има главно в страни като Северна Корея и Венецуела. 

За сметка на това крайнолеви организации като Съюза на комунистите и Движение " Че Гевара " се оповестиха в цялостна поддръжка на концепциите на Вътрешна македонска революционна организация, защото те се препокривали с тезите на комунистите за въвеждане на ценови ръб.

Законопроектът на воеводите предвижда определянето на " кошница от артикули от първостепенно значение за оцеляването на най-бедните ни съграждани и ежемесечен разбор на цените им ", като изброените храни са: самун, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал вид " Витоша ", пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители , които " съгласно общественото министерство са витално значими за семействата с най-ниски приходи ". 

Народните представители от Вътрешна македонска революционна организация определят нуждата от отбрана на ползите на потребителите като основен претекст за предлагането. Според тях, потребителите биват ощетени от несправедливото систематизиране на облагата сред производителите и търговците на въпросните артикули. 

Вносителите на новите текстове се базират на информация, събрана от срещи с производители на сходен вид артикули, потребителски организации и държавни институции. Според проведеното от народните представители проучване, производителите на самун калкулират надценка от приблизително 5 ст. за единица продукция, до момента в който при търговците тя стига до 30 ст. за брой, като сходен проблем има и при млечните артикули.

Според тях възможното ограничение на надценката няма да окаже огромно въздействие върху равнищата на облага на комерсиалните вериги, защото тези храни съставляват едвам 1% от техния оборот. Промените обаче биха обезпечили механизъм, който да пази интереса на потребителите против " несъразмерната облага " на търговците и биха предотвратили " антипазарни деформации "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР