Законопроект, който да осветлява икономическите кръгове около ДС, които се

...
Законопроект, който да осветлява икономическите кръгове около ДС, които се
Коментари Харесай

Божанов готов със закон, осветляващ икономическите кръгове около ДС, захранващи се с обществени поръчки

Законопроект, който да осветлява " икономическите кръгове към Държавна сигурност, които се зареждат с публични поръчки ", е написал министърът на електронното ръководство Божидар Божанов (Демократична България). Текстът категорично планува всяка година да се дава информация на обществото дали огромни публични поръчки са взети от компании, благосъстоятелност на лица, свързани с някогашната Държавна сигурност . Промените са част от прокета за изменение на Закон за публичните поръчки(ЗОП), оповестен в. Те плануват също по този начин издание на информация за всички контракти, които попадат в изключенията на Закон за обществените поръчки като и нхаус възлагането, договорите за медийни услуги, покупко-продажбите с парцели, арбитражните услуги и други

Търговете за над 500 000 лева с инспекция за Държавна сигурност

Готвеният план предлага да се разкрива принадлежност към Държавна сигурност за лица, които са в органите на ръководство или имат забележителна благосъстоятелност във компании, които са спечелили публични поръчки за над половин милион лева всяка година, уточни във фейсбук министър Божанов. Това ще обгръща и компаниите, участващи в търговете като консорциуми или подизпълнители .

Министърът прави уточнението, че до момента комисията по досиетата разкриваше принадлежност единствено на лицата, които заемат обществени длъжности.

" Сега осветяваме и икономическите кръгове към Държавна сигурност, които се зареждат с публични поръчки " , сподели Божанов.

Наред с това планът изисква издание на информация за всички контракти, които попадат в изключенията на Закон за обществените поръчки, включително инхаус възлагането, посредством което, да вземем за пример се случи строителството на пътища и автомагистрали при ръководството на Бойко Борисов. И действително държавната компания " Автомагистрали " преоотдаде на частни компании да строят пътища без търг и конкурс.

Проектът се стреми да вкара ред при издание на информацията за поръчките, която да разрешава самостоятелен разбор на публичните поръчки. Причината - от 2019 година при възлагането на публични поръчки се употребява централизирана е- платформа – Централизирана автоматизирана осведомителна система " Електронни публични поръчки " (). Оказва се обаче, че при нея липсва обвързване за запазване и издание на данни в структуриран тип, което да разреши тяхната повторна обработка и потребление на голям брой заинтригувани страни.

" Този пропуск мощно лимитира позитивните резултати от оповестената информация и стеснява нейната употреба " , написа още в претекстовете на законопроекта.

Именно по тази причина с измененията се залага " предпазване и издание в структуриран, отворен и общоприет формат на данните за поръчките - ценови оферти, броя на позволените предложения, стойност при подписване, стойност при измемение, планирана стойност и други данни, които да разрешат самостоятелни разбори на публичните поръчки ". От самия план се схваща, че става въпрос за стандарта Open Contracting Data Standard, който се употребява в Канада, Англия, Румъния, Украйна и др .

Създава се и обвързване при публичните поръчки да се ползват шаблони за техническо и ценово предложение с оглед оптимално детайлно изложение на предложенията .

Специално за поръчки за електронно ръководство и осведомителни и информационни технологии се планува наложително публично разискване на техническите спецификации , с цел да може всички подозрение за " заключени " процедури да се почистват преди оповестяване. Наред с това възложителите би трябвало да приложат и направените пазарни изследвания и отчет, на база на който са достигнали до нуждата от възлагане за оптималната бистрота.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР