Законодателни спънки пречат за връщането му в БългарияИздирваният за убийството

...
Законодателни спънки пречат за връщането му в БългарияИздирваният за убийството
Коментари Харесай

Заподозреният за убийството в Цалапица Бизюрев е задържан преди месец в Нидерландия

Законодателни пречки пречат за връщането му в България

Издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев е бил арестуван през септември в Нидерландия, само че бил пуснат от локален съд. Причината - страната ни не е въвела правосъден надзор над европейската заповед за арест, както се изисква съгласно решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург от 2021 година По нашия закон тя се издава от прокуратурата, само че не се апелира пред съда, преди диреният да е върнат в България, написа „ 24 часа “.

Проблемът не е от през днешния ден и през вчерашния ден, а от повече от 2 година и Бизюрев не е казус. Преди него английски и испански съдилища също отхвърлиха да предадат търсени българи на това съображение. Затова е и добре прочут на юристите и народните представители. На 19 септември депутатите най-сетне съумяха да одобряват поправката, само че едвам на първо четене. А тя в действителност не е по никакъв начин комплицирана - въвеждане на три нови текста в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Но в този момент какво ще обяснят на родителите на Митко и стотиците хора от Цалапица, които всяка вечер излизат на митинг? Че в най-кратки периоди ще я гласоподават и на второ четене. Нищо чудно и да съумеят още до края на тази седмица. Като се обърне колата - пътища доста. А дали Бизюрев стои и чака в Нидерландия да я одобряват?

Припомняме, че Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Шест дни фамилията му разчиташе на полицията, само че най-после потърси помощ и от медиите. На идващия ден тялото на младия мъж бе намерено заровено в землището на селото, а в ареста се озоваха 19-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови. Те бяха упрекнати в персонално укривателство, откакто помогнали на физическия палач Рангел и закопали натрупа. Според прокуратурата близнаците са обезпечили кола и са укрили тялото на пребития до гибел Димитър. Близнаците обаче не знаели за желанието на Рангел да убие Митко и по тази причина не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по импортирания обвинителен акт.

Самият Бизюрев не бе задържан, защото незабавно след убийството бе напуснал България с хипотетична дестинация Германия. Българската прокуратура издаде европейска заповед за арест и през септември 30-годишният мъж е арестуван от нидерландската полиция. След по-малко от 72 часа обаче е освободен, защото станало ясно, че няма по какъв начин да бъде поискано непрекъснатото му задържане и екстрадиция.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР