Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено

...
Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено
Коментари Харесай

Законодателната инициатива: Забрана за тютюнопушенето за младите във Великобритания

Законодателната самодейност на английския министър председател Риши Сунак да бъде неразрешено вечно на родените след 2009 година да си купуват цигари, беше призната на първо четене в английския парламент, макар че няколко негови съпартийци гласоподаваха срещу, съобщи Ройтерс.

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света против пушенето провокира бурно неодобрение измежду някои представители на неговата Консервативна партия, включително и от страна на някогашните министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които считат, че страната не трябва да се меси в персоналния живот на хората.

Британският парламент одобри законопроекта с 383 гласа " за " против 67 " срещу " . Това значи, че в този момент той отива за разглеждане на второ четене, като сред двете четения в него могат да бъдат внасяни промени.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласоподават по съвест, без да се преценяват с партийна дисциплинираност. По-рано тази година Нова Зеландия се отхвърли от сходен закон, откакто новата коалиция, която пристигна на власт там, го анулира, преди да влезе в действие.

Но събитието, че против проекта на Сунак гласоподаваха няколко консерватори, в това число министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше следващата неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на рецензии в личната си партия по редица въпроси, като се стартира от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите начинания на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които съгласно социологическите изследвания ще завоюва опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите произведения и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предопределен да забрани на децата, родени след 2009 година в миналото въобще да могат да си купят цигари, само че не и да криминализира този табиет.

Сунак съобщи, че с приемането му ще бъде " отстранена една от най-големите изцяло предотвратими закани за човешкото здраве ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР