Законът за счетоводството ги задължава да публикуват декларация в Агенцията

...
Законът за счетоводството ги задължава да публикуват декларация в Агенцията
Коментари Харесай

Параграф 22 за фирмите без дейност

Законът за счетоводството ги задължава да разгласяват декларация в Агенцията по вписванията, а Законът за комерсиалния указател не разрешава приемането ѝ...

Напрежението към декларациите на компаниите, които не са извръшвали активност, можеше да бъде избегнато, в случай че редът за издание на декларацията беше еднакъв с реда за издание на годишните финансови доклади

Хаос и опашки се следят в Агенция по вписванията след следващата мярка за облекчение на административната тежест за бизнеса, сигнализира Българска стопанска камера в разбор, направен от специалисти на работодателската организация.

С последните промени на Закона за счетоводството отпадна задължението за предприятията, които не са правили активност през отчетния интервал, да разгласяват своите годишни финансови доклади. Неосъществяването на активност се афишира с декларация, която се подава за издание в комерсиалния указател (ТР), в период до 31 март на идната година. Такси за издание на декларацията не се дължат.

Изменението на Закона за счетоводството се съдържа в пар. 17 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-процесуалния кодекс, признат в края на предходната година. В претекстовете към законопроекта е посочено, че по данни на Национален статистически институт, през 2016 година 188 751 предприятия са неактивни и с изменението ще се понижи административната тежест за притежателите, като отпадне задължението за издание на финансовите им доклади и заплащането на държавна такса за това.

Безплатна декларация, вместо платено издание на финансов доклад – звучи отлично, само че единствено в случай че има синхрон сред Закона за счетоводството, Закона за Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и Закона за указател Булстат, показват създателите на разбора – Наталия Събева, основен шеф „ Правен отдел “ в БСК, и Станислав Попдончев – финансов шеф в БСК.

Задължението за подаване на декларация, когато не е осъществявана активност през финансовата година, се отнася до всички предприятия без значение от тяхната правна форма (с изключение на бюджетните предприятия и едноличните търговци, чиито доклади не подлежат на самостоятелен финансов одит). По смисъла на Закона за счетоводството, това са освен търговците, само че и юридическите лица, които не са търговци – да вземем за пример, тези с нестопанска цел, както и сдружения, които нямат качеството на юридическо лице и подлежат само на регистрация по Закона за указател Булстат. Такива са консорциумите, сдруженията по Закона за отговорностите и договорите, осигурителните каси и други

Задължението за подаване на декларация, когато не е осъществявана активност през финансовата година, се отнася до всички предприятия без значение от тяхната правна форма

Юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи активност в частна изгода, и сдруженията, които нямат качество на юридическо лице, имат омекотен ред за издание на годишните си финансови доклади. То се прави посредством икономическо издание или интернет, съгласно член 38, алинея 1, т. 3 от Закона за счетоводството. При публикуването на декларацията за неактивност този режим е неупотребим – публикуването наложително би трябвало да се извърши в Търговския указател.

В същото време, Законът за комерсиалния указател и регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, както и Наредбата за водене, запазване и достъп до Търговския указател, не разрешават оповестяване на актове, отнасящи се до лица, които не са вписани (нямат открита партида) в ТР. Например, в ТР не могат да бъдат вписвани предприятията, които подлежат на регистрация единствено по Закона за указател Булстат. Юридическите лица с нестопанска цел биха могли да изискат издание на декларацията си за неосъществяване на активност през миналата година, в случай че преди този момент са съумели да създадат пререгистрация в Агенция по вписванията, макар че срокът за това е до 31 декември 2020 година Открит остава въпросът до каква степен Агенция по вписванията има техническа опция да извърши приемане на документи за пререгистрация от лицата без активност, в късия период от 1 януари до 31 март на актуалната година.

Спазвайки наредбите на закона, чиновниците в организацията с право отхвърлят да одобряват заявления на субекти, неподлежащи на регистрация в ТР. И до момента в който предприятията се лутат в параграф 22 – Законът за счетоводството ги задължава да разгласяват декларация в Агенция по вписванията, а Законът за комерсиалния указател не разрешава приемането ѝ, крайният период наближава – 31 март 2018 година Разбира се, при неподаване на декларацията са планувани административно наказателни разпореждания, според член 77 от Закона за счетоводството. Длъжностните лица подлежат на санкция от 200 до 1000 лв., а предприятията – на имуществена глоба от 300 до 2000 лв..

В доста по-благоприятна позиция са сложени търговците. Те са вписани в Търговския указател и след няколкочасово редене на опашки шефовете им или упълномощени от тях юристи безпроблемно могат да подадат въпросната декларация.

И до момента в който предприятията се лутат в параграф 22 – Законът за счетоводството ги задължава да разгласяват декларация в Агенция по вписванията, а Законът за комерсиалния указател не разрешава приемането ѝ, крайният период наближава – 31 март 2018 година

Наистина, съществува и различен, омекотен ред – сключване на документите с електронен автограф и подаването им по електронен път. Но надали може да се чака, че предприятия, които не са осъществявали активност през 2017 година, към сегашния миг разполагат с годен електронен автограф. Най-често квалифицираният електронен автограф се издава със период на годност една година. Цената варира сред 48 и 60 лева, а с карта и читател доближава до 100 лв.. Електронен автограф на шеф не може да бъде употребен за подаване на декларацията, в случай че е публикуван в негово персонално качество. Необходим е професионален автограф, в качеството на представляващ предприятието. Очевидно е финансово неизгодно за неработещо комерсиално сдружение да поддържа електронен автограф с единствената цел един път годишно да подаде декларация, че не е правило активност през миналата година.

При всички случаи, годишната цена за поддържане на електронен автограф само за подаване на декларацията по член 38, алинея 9, т. 2 е по-висока от услугата за издание на „ нулев “ годишен финансов доклад и заявяването му от съставителя по електронен път против такса за издание от 20 лв., само че Законът за счетоводство не планува догадка за избор. Нещо повече, декларацията за неактивност не е годишен финансов доклад и нейното издание не може да бъде декларирано от съставител на финансов доклад, а единствено от представляващия или акредитиран от него юрист, според Закона за Адвокатурата.

Напрежението през последните месеци, основано от посочената законодателна мярка, целяща понижаване на административната тежест, можеше в огромна степен да бъде избегнато, в случай че редът за издание на декларацията беше еднакъв с реда за издание на годишните финансови доклади.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за създалите се проблеми с писмо от 6 март 2018 година до Министъра на финансите и Министъра на правораздаването. В отговор на писмото, Дирекция „ Данъчна политика “ към Министерство на финансите прецизира, че приема изложените от работодателите претекстове, които ще бъдат взети поради при подготовка на идващ законопроект за изменение на Закона за счетоводството. Това обаче сигурно няма да се случи до крайния период за подаване на декларацията – 31 март 2018 година Това значи, че разказаният нагоре Параграф 22 се резервира, а неподалите заявления във всеки миг могат да чакат съответните санкции за „ нарушение “ не по тяхна виновност. В задачата се пита в какви периоди институциите ще отстранен аргументите за създалия се безпорядък.

Автори: Наталия Събева – основен шеф „ Правен отдел “ в БСК; Станислав Попдончев – финансов шеф в БСК
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР