Законът за ратификация на Преспанския договор е публикуван в днешния

...
Законът за ратификация на Преспанския договор е публикуван в днешния
Коментари Харесай

Държавният вестник в Гърция публикува Преспанския договор

Законът за ратификация на Преспанския контракт е оповестен в днешния брой на Държавен вестник в Атина.
Това става, откакто гръцкият парламент утвърди съглашението, което поставя завършек на 27-годишния спор за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина. Преди две седмици договорът бе утвърден и от македонския парламент. На процедура пътят за участието на Македония в НАТО и започването на договаряния за участие в Европейски Съюз е открит.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос подписа закона незабавно откакто бе утвърден от Народното събрание през вчерашния ден. Съгласно това съглашение Гърция към този момент ще има дипломат, а не консул в Скопие и общоприет консул в Битоля.

Следващата стъпка след позитивния избор по Договора от Преспа е гръцкото държавно управление да осведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че са завършили с ратификацията. Така Алиансът ще получи зелена светлина за подготовката на протокола за приемане на Македония и при започване на февруари да предложения македонските политици да го подпишат.

Веднага по-късно Гърция ще ратифицира поканата за участие в НАТО на Скопие - стъпка, след която влизат в действие новите конституционни промени, а Македония става Република Северна Македония и съглашението стартира да се ползва.

В тази фаза, която се чака да стане при започване на пролетта, всички отговорности се трансферират публично в Скопие. Съгласно контракта, " незабавно след влизането в действие, страната би трябвало да уведоми всички интернационалните, многостранни и районни организации, институции и конгреси, на които е член, за влизането в действие на актуалното съглашение. "

Тогава по силата на съглашението всички тези организации, институции и конгреси би трябвало да одобряват и употребяват новото име, а същата процедура ще се ползва от държавното управление в Скопие по отношение на всички страни членки на Организация на обединените нации. Това би означавало, че тогава публично другите страни и организации ще се обръщат към страната с Република Северна Македония, показва БГНЕС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР