Законът ще се прилага за срок от пет месеца -

...
Законът ще се прилага за срок от пет месеца -
Коментари Харесай

Румъния взе сериозни мерки срещу поскъпването на електроенергията и природния газ.

Законът ще се ползва за период от пет месеца - от 1 ноември 2021 година до 31 март 2022 година Целта е цените на електрическата енергия да бъдат лимитирани до най-много 1 проливам на киловатчас, а на природния газ - до 0,37 леи на киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи).

Фактурите ще бъдат обезщетени с до 0,291 леи на киловатчас в тази ситуация на електрическата енергия и с до 33% от цената на съставния елемент на цената на природния газ в контракта за доставка, предава cross.bg.

Румънското държавно управление пресмята, че към 6 млн. семейства ще се възползват от тези понижения, които ще бъдат отразени непосредствено във фактурите, без да е належащо хората да вършат каквото и да било. Министърът на енергетиката Вирджил-Даниел Попеску съобщи, че румънците, които използват до 350 киловатчаса електрическа енергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще заплащат фактури, сравними с тези от предходната година. Енергийните дотации ще бъдат финансирани от облагите на държавния производител на сила Hidroelectrica и налози върху корпоративните доходи, които набъбнаха откакто пазарът на електрическа енергия беше изцяло либерализиран при започване на годината. Печалбите на Hidroelectrica се правят оценка на над 800 млн. леи (162 млн. евро).

Законът планува и обезщетения за икономическите оператори. Уязвимите консуматори ще имат право да отсрочат заплащането на фактурите за интервал сред един и 6 месеца без спомагателни разноски.

Таванът на цените беше контрактуван след дълги полемики - румънските управляващи и енергийния бранш преговаряха към месец и половина по тематиката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР