Закъсняла или не, зимата вече е на прага - което

...
Закъсняла или не, зимата вече е на прага - което
Коментари Харесай

Как да помпаме зимните гуми, има 9 особености

Закъсняла или не, зимата към този момент е на прага - което значи, че идва времето и за промяна на гумите. Или най-малко за един по-обстоен обзор при тези водачи, които са заложили на всесезонните гуми.

Дори и в елементарното напомпване на зимните гуми има някои нюанси, които, в случай че не им се обърне внимание, могат да доведат до предварителното изхабяване на гумите, да покачат разхода на гориво и да влошат пътното държание на автомобила ви. Ето девет точки, за които би трябвало да се внимава.

Гумаджиите постоянно помпат " на две "
Много гумаджии помпат зимните гуми до така наречен приблизително налягане (както се споделя, „ на две “). Но не всеки път то съответствува с това, което е посочено в инструкциите за автомобила. Поради това гумите се износват неравномерно и разходът на гориво се усилва.
Дори за една и съща кола налягането може да е друго според от модификацията и размерите на гумите. Например за Mercedes W204 нужното налягане при 17-цолови джанти е 2.2 бара, а при 16-цолови – 2.5 бара.

Различно налягане за предните и задните
Някои коли имат друго налягане в предните и задните гуми. Например кросоувърът Nissan X-Trail T31 има надлежно 2.3 и 2.1 бара целесъобразно налягане в предни и задни гуми. Информацията за налягането в гумите нормално може да бъде открита на табелка върху колоната на шофьорската врата или на капака на резервоара за гориво.

Компресорите помпат парещ въздух
През сезона на преобуването, който към този момент стартира у нас, гумаджийниците работят на оптимален потенциал. Компресорът, с който се помпат гумите, съвсем не се изключва и по тази причина духа парещ въздух. И даже в случай че налягането в гумите е настроено вярно, след няколко часа (когато гумите изстинат) то ще стане по-ниско от естественото. Затова е по-добре да ревизирате още веднъж налягането на идващия ден.

Проверяваме преди пътуването
Това е единственият верен метод за инспекция на налягането в гумите. Но при студени гуми е целесъобразно налягането да е с 0.1 бара по-ниско от предписаното от производителя, тъй като, когато гумите се загреят, и въздухът в тях също се нагрява, което значи, че налягането ще се усили.

Търсене на течове
Ако имате един комплект джанти и " въртите " на тях гумите два пъти годишно, следете по-често налягането, изключително в първите дни. Многократното преобуване поврежда гумите. Вероятността от приключване на въздух на контактната повърхност на гумата и джантата се усилва.

Като се вземе поради температурата
В България нормално сменяме гумите при температури над нулата. Но се допуска, че с нахлуване на по-студени атмосферни фронтове налягането ще се трансформира. За всеки 10°C намаляване на температурата, налягането пада с 0.1 бара. Можете да ревизирате това благодарение на манометър и да компенсирате.

Проверка на устройството
Най-лесният метод да напомпате незадоволително или прекомерно гумите е да употребявате неакуратен манометър. Инструментите с форма на показалец и химикалка с плъзгаща се „ пръчка “ постоянно дават неточности, които единствено нарастват с използването. Както демонстрират нашите проучвания, цифровите манометри са най-точни. Манометърът, вграден в на ниска цена компресор, също постоянно дава огромни неточности.

Не бъркайте паунд с кг
Има две системи за премерване на налягането в гумите. На доста стрелкови манометри първо се отбелязва скалата psi (фунтове на квадратен инч), а по-късно питейните заведения или kg/cm2, които сме приели у нас за измервателна единица. А на цифровите манометри при включване първо се появяват стойностите на psi. Еднакви числени стойности в psi и питейни заведения подхождат на разнообразни налягания. Например 2.5 бара е 36.3 psi, написа automedia.

Не забравяйте за аварийна гума
Преди зимния сезон не забравяйте да ревизирате налягането в петото колело. По-добре е да е в напомпано положение. Ще се тревожите по-малко при промяната на спукана гума. И затова няма да мръзнете толкоз доста, в случай че тя се наложи! Естествено, това не важи за притежателите на някои модерни коли, които идват без аварийна гума. За тях остава удоволствието да позвънят на пътна помощ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР