Закъсняла диагнозаЗаболяването засяга 10 на сто от жените в репродуктивна

...
Закъсняла диагнозаЗаболяването засяга 10 на сто от жените в репродуктивна
Коментари Харесай

Между 7 и 10 години са нужни да се открие ендометриозата

Закъсняла диагноза
Заболяването визира 10 на 100 от дамите в репродуктивна възраст

Причина е за понижаване на яйчниковия запас и неплодородие

Ендометриозата визира 1 от 10 дами в репродуктивна възраст, само че към момента е малко позната. Заболяването постоянно може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може даже да протича безшумно и безсимптомно, по тази причина в международен проект статистиката споделя, че са нужни сред 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена приблизително посещава 8 разнообразни доктори, с цел да разбере сигурно за болестта си.

Късното слагане на диагноза има директно отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към равнищата на неплодородие при дамите. Между 30% и 50% от дамите, които срещат репродуктивни усложнения, имат ендометриоза. Навременната диагностика и лекуване биха трансформирали доста човешки ориси и сбъднали фантазията за дете в доста фамилии.

Март е международният месец, отдаден на повишение на осведомеността и предприемане на дейности в поддръжка на дамите с ендометриоза. За шеста поредна година фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве ” насочва вниманието към това заболяване. На 16 март тя провежда Информационен ден в коуъркиниг пространство SOHO в София (ул. „ Искър “ 4). Събитието има за цел освен да популяризира познания за заболяването, само че и да даде опция на дами с ендометриоза да се срещнат и да поддържат връзка едни с други, изяснява Мария Георгиева, ръководител на настоятелството на фондацията. 

Между 19 и 25 март интересуващите се могат да проследят министър председателите на онлайн уебинарите на фондацията в нейния Ютуб канал. Тази година те са отдадени напълно на тематиката " Живот с ендометриоза " с акцент върху това по какъв начин пациентите могат сами да се поддържат, с цел да имат пълностоен живот, посредством внасяне на промени в хранене, придвижване, сън, ръководство на напрежението и болката. 

Фондацията провежда кръгла маса на 29 март за разискване на най-важните тематики в грижата за пациентите с ендометриоза с присъединяване на медицински експерти и предствители на законодателната и изпълнителната власт в областта на опазването на здравето. Ще бъдат сложени въпроси за болничните, за незабавна клинична пътека за ендометриоза, промени във финансирането на процедури по асистирана репродукция на пациенти с ендометриоза, криопрезервация на яйцеклетки при такива пациенти, реимбурсация на нови лекарства. 

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, сходна на тази, която построява маточната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се популяризира на разнообразни местоположения отвън матката. Под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това основава непрекъснат инфекциозен развой в засегнатите органи и може да провокира мъчителни сраствания с потен­циално тежки затруднения. Ендо­мет­ри­озата утежнява яйч­ни­­ковия запас и на­ма­ля­ва броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пре­чат на им­план­тацията на ембриона. В по­-късна възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до не­въз­мож­ност да се извършват ежедневните действия.

Симптоми на болестта са извънредно мъчителна менструация, болежка при сексуален акт, проблематично зачеване, нескончаем или изобилен цикъл, тазова болежка отвън цикъла, признаци на дразнимо дебело черво, тревога и меланхолия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР