Заканата на ГЕРБ и ДПС, че дерогацията ще бъде прекратена,

...
Заканата на ГЕРБ и ДПС, че дерогацията ще бъде прекратена,
Коментари Харесай

Можело, значи!

Заканата на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че дерогацията ще бъде прекъсната, напът да вкара в хазната 1,5 милиарда лв., дължими от съветския колос и да обезпечи отстъпка от 73 ст/литър за жителите

Милиард и половина лв.! Това е сумата, насъбрана от „ Лукойл “ на гърба на българската хазна и данъкоплатци. Сума, която съветският петролен колос настойчиво отхвърляше да издължи, само че в този момент най-накрая е напът да бъде заставен да внесе в хазната с помощта на взаимна закана на ГЕРБ и Движение за права и свободи, отправена през уикенда.

Шокиращата равносметка излезе нескрито в понеделнишката заран, след незабавна среща на ГЕРБ и Движение за права и свободи с ПП-ДБ, премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев. На нея стана ясно, че след поръчките от събота и неделя на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, шефа на енергийната комисия и народен представител от партията Делян Добрев и съпредседателя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, че двете обединения ще внесат предложение за преустановяване на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт, от „ Лукойл “ ненадейно решили най-накрая да съблюдават законовите разпореждания и да си платят отговорностите.

Задължения, които съветската корпорация настойчиво се пробва да скрие и да избегне да заплати от доста време. Със счетоводни хватки и - за жалост, с благосклонното притваряне на очи на изпълнителната власт. Въпреки експлицитните законови текстове, признати от Народното събрание през последната година. И възползвайки се от контрактуваната през 2022 година дерогация. Тя беше предоставена от Европейска комисия на страната ни, с цел да не заплащат българските жители галактически цени на горива, само че която в последна сметка се оказа, че и досега облагодетелства единствено „ Лукойл “. А оттова и Русия, давайки на Москва пресен финансов запас, с цел да продължава нашествието в Украйна.

Как се стигна до образуването на фрапиращата сума, дължима на хазната от концерна?

Въпросните над 500 млн. лв. са корпоративен налог, който „ Лукойл “ пое ангажимент предходната година най-накрая да изплаща в България. В края на този септември обаче от компанията внесли коригираща декларация, с която отказали да го създадат с претекста, че имат минали загуби, възлизащи на 540 млн. лв..

Отделно, съгласно смяна в законодателството, призната от Народното събрание и влезнала в действие при започване на тази година, считано от януари 2023 година петролният колос би трябвало всеки месец да внася във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ 70% от разликата в цената на съветския вид „ Уралс “, чиято цена е с таван 60 $ и сорта „ Брент “, който коства към 100 $ на барел. Вече десети месец обаче от компанията се ослушват и отхвърлят да изплащат вноската.

Според калкулации на Делян Добрев, сумата, която от „ Лукойл “ е трябвало да изплатят към бюджета към началото на август, е възлизала на 622 млн. лв., а сега е набъбнала на близо милиард. Засега остава мистерия за какво от изпълнителната власт не са ги принудили да го създадат до този миг. Този интервал обгръща ръководството на два кабинета – служебният на Гълъб Донев, назначен от Румен Радев и актуалният постоянен с министър председател Николай Денков.

Фактът обаче е, че играта на котка и мишка, която „ Лукойл “ играе с страната не е нито от през днешния ден, нито от началото на годината. Тя датира години обратно, поради което и редица западни издания квалифицираха съветския тръст като „ страна в страната “. Е, поръчката на парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че ще накарат кабинета да си влезе в ролята и да брани ползите на жителите като постави завършек на безумието петролният колос да натрупа милиарди за сметка на българските данъкоплатци, е напът да приключи напълно тази неуместна обстановка.

Какво е контрактувано на срещата, извършена сутринта?

Резултатите от нея бяха систематизирани от съпредседателя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който уточни: „ Благодарение на това, че ГЕРБ и Движение за права и свободи предложихме да бъде отнета дерогацията на „ Лукойл “, както не желаеха да си си заплащат налозите, са декларирали през вчерашния ден пред шефа на кабинета на премиера, че ще платят над 500 млн. лв., които се пробваха да скрият от българските жители “ И заключи: „ Ползите от днешната среща са, че първо ще приберем над 500 млн. лв. от налози.

Второ–ще приберем със задна дата, считано от януари, над милиард лв. за българските жители от „ Лукойл “, които на процедура не бяха платени от тях във Фонд „ Енергийна сигурност “. Уверението от премиера е, че тези налози ще бъдат импортирани. Ако това не се случи, ще внесем плана и ще отнемем дерогацията на „ Лукойл “. Правителството е извоювало тази дерогация за жителите, а не компания да има облага и да финансира войната в Украйна.

Нека „ Лукойл “ ни чуят ясно в това. Да не мислят, че няма да си заплащат налозите в България! “

За да бъдат събрани, считано от януари, дължимите вноски, на изключително съвещание в петък на Народното събрание депутатите възнамеряват да отхвърлят ветото, наложено от президента Румен Радев върху енергийния закон и да одобрят смяна, даваща опция за събираемост със задна дата.

Според изчисленията на шефа на енергийната комисия Делян Добрев, това ще даде опция за компенсиране на жителите с най-малко 73 стотинки на литър гориво, с което цената, плащана от потребителите, ще падне от актуалните към 3 лв. на литър на малко над два лв..

Не по-малко значими са обаче

други 2 стъпки, контрактувани на срещата и оповестени от Пеевски след нея.

С едната се преодолява възможен риск „ Булгартрансгаз “ да бъде заставен да покрива нарасналата от страната преди дни с 20 лв. за мегават час енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ. Тя би трябвало да бъде плащана от „ Газпром “, само че съветският газов колос не е регистриран у нас като юридическо лице и в случай че откаже да го направи, тежестта пада върху българското сдружение, което е страна по контракта.

При полемиката е било контрактувана смяна в закона, която да натовари Министерството на финансите чрез Агенция „ Митници “ със събирането на таксите. Така, при положение на отвод от страна на „ Газпром “ да заплати, МФ ще си търси непосредствено дължимото. 

Отделно ще бъде комплициран завършек на монопола на „ Лукойл “ върху базите за предпазване на горива. С смяна в закона ръководството им ще бъде поето от Държавния запас чрез фигурата на необикновен шеф.

Тези промени прочее са следващите от цяла серия промени в законодателството, целящи да сложат завършек на хегемонията и монополното състояние на съветската компания, направени през последната година по самодейност или с основната поддръжка на Движение за права и свободи в осъществяване на поръчката на придвижването, че ще бъде поръчител за спазването на евроатлантическата ориентировка на страната и предотвратяването на дейности или бездействия, накърняващи ползите и на българските жители, и на Европейски Съюз и НАТО.

Както е в тази ситуация с упоритите опити на корпорации, свързани с режима на Путин, да употребяват България като терен за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз против Москва, освен това ощетявайки родните данъкоплатци и трупайки свръхпечалби, финансиращи войната в Украйна. Въпросът е какво щеше да се случи, в случай че Пеевски и Движение за права и свободи като цяло не играеха ролята на стабилизиращ фактор и коректив на ръководещата сглобка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в която и двете участващи обединения се самоопределят като евроатлантически, само че втората - най-вече на думи?

И за какво трябваше да се стигне до заканата на Движение за права и свободи и ГЕРБ, че ще изискат завършек на дерогацията, с цел да бъде заставен излъчените от Политическа партия министър председател и финансов министър най-накрая да пристъпят към дейности по преустановяване на своеволията и хегемонията на „ Лукойл “, които им бяха написани от Народното събрание от дълго време и трябваше да са действителност от месеци? Риторични въпроси, чийто отговор е пределно явен и потвърден от времето и беше даден за следващ път от днешната среща.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Лукойл дерогация данъци гориво петрол
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР