Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по икономика

...
Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по икономика
Коментари Харесай

Младите американци и пандемията: завръщане в Хотел Мама

Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по стопанска система имал краткотраен контракт със Световната банка, който обаче изминал. Тогава той решил да приключи магистърска степен в Джорджтаунския университет, само че лекциите сега на всички места се водят единствено онлайн. Затова решил, че няма смисъл да заплаща повече скъпия наем, събрал си движимостите и се върнал назад в дома на родителите си в Пенсилвания.

Всеки втори живее с още веднъж родителите си

Сходна е ориста на мнозина негови връстници. Повече от половината от младите пълнолетни американци в това време още веднъж живеят при родителите си. По-точно казано, става дума за 52% от младежите на възраст сред 18 и 29 години. Подобно висок е бил делът им единствено през Голямата меланхолия 1929 година, сочи едно изследване на Института Пю. А измежду младежите сред 18 и 24 години процентът на живеещите в дома на родителите даже е над 70 на 100.

Пандемията с ковид засегна младежите в Съединени американски щати изключително мощно. Повечето от тях преди малко са приключили университет или са почнали някъде работа, а не щеш ли рецесията с ковид прекатурна всичките им проекти надолу с главата. От февруари до момента общо 2,6 милиона души са напуснали досегашните си квартири, с цел да се върнат назад в бащиния си дом.

Една от тях е Тарика, която споделя: „ Живеех сама, а в случай че би трябвало да си под карантина и си самичък, е прекомерно тежко “. Тя към момента има работа, само че все пак се е върнала назад при родителите си.

Някои родители към този момент се питат дали въобще ще могат да се отърват към този момент от порасналите си деца: “Аз сготвям за всички, а пералната машина непрекъснато е в деяние “, споделя една обезверена майка.

Защото е по-евтино

Още от 1960-те години насам се вижда наклонност от ден на ден младежи да остават до късно в дома на родителите си. Броят на несемейните измежду тях пораства, квартирите чартърен в градовете станаха извънредно скъпи, също както и общежитията на университетите. За доста младежи се оказва по-евтино да живеят при мама и баща и да пътуват до университета или до работата си.

В момента американската стопанска система постепенно стартира да се съживява след пандемията. В доста университети от зимния учебен срок към този момент ще има естествени присъствени лекции. Затова пък огромна част от студентските общежития към момента са затворени, а мнозина не престават да изчакват, преди да решат дали да се върнат назад. Пък и за какво да бързат? При мама и при баща си е най-удобно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР