Захранван от вятър, този електропровод на стойност 10 милиарда долара ще пренася повече енергия от язовира Хувър

...
АЛБУКЕРКИ, Н.Мексико (AP) — Проект за енергийна инфраструктура, по-голям от
Коментари Харесай

АЛБУКЕРКИ, Н.Мексико (AP) — Проект за енергийна инфраструктура, по-голям от язовира Хувър, така Хънтър Армистед описва начинанието на неговата компания за 10 милиарда долара ще наблюдава през следващите три години.

Като главен изпълнителен директор на една от най-големите компании за развитие на вятърна и слънчева енергия в света, Армистед каза, че първата копка на преносната линия SunZia на Pattern Energy бележи важен крайъгълен камък за Съединените щати изглежда да изпълни обещанията за справяне с изменението на климата и укрепване на вече претоварените електрически мрежи на нацията, тъй като търсенето се увеличава и метеорологичните явления стават все по-екстремни.

Това също е предупредителна история, каза той пред Асошиейтед прес в интервю преди церемонията в петък на откритите равнини на северно централно Ню Мексико.

САЩ не могат да си позволят да отнеме 12 години, за да „създадат този тип решение“, предвид нарастващата нужда от повече енергийна инфраструктура, Армистед каза.

Той посочи Европа и Китай, където се инвестират милиарди долари в нови линии за високо напрежение за свързване на електроцентрали с градове, където търсенето е високо.

„Всички те признават необходимостта от изграждане на групово предаване, за създаване на междурегионални трансферни точки, за да се създаде по-голяма надеждност“, каза той. „Това също така създава разнообразие в ресурсите и разнообразие в справянето с времето, което сега е новият най-важен фактор, движещ както нашето натоварване, така и нашето поколение.“

Администрацията на Байдън си постави за цел да премахне въглеродните емисии от енергийния сектор до 2035 г. Усилията са изправени пред множество предизвикателства, включително липсата на пренос.

Министерството на енергетиката на САЩ цитира независими оценки, които показват, че преносните системи трябва да се разширят с 60% до 2030 г. и може да се наложи да утрои до 2050 г. Агенцията работи с две национални лаборатории върху проучване за планиране на предаването, като констатациите и препоръките се очакват по-късно тази година.

Администрацията на Байдън е последната, която обещава ускоряване на развитието и модернизацията на енергийната инфраструктура на нацията чрез ускорени федерални разрешителни и регулаторни реформи. Бившите президенти Барак Обама и Доналд Тръмп също обещаха да премахнат бюрокрацията.

Повече от десетилетие в процес на създаване проектът SunZia ще се простира на около 550 мили ( 885 километра) — насочване на възобновяема енергия от централен Ню Мексико към по-населени райони в Аризона и Калифорния. Разработчиците казват, че ще може да транспортира повече от 3500 мегавата нова вятърна енергия до 3 милиона души на Запад.

След първоначален преглед в продължение на няколко години, Бюрото за управление на земята на САЩ разреши право на безвъзмездна помощ във федерални земи. Това беше преразгледано, когато разработчиците през 2021 г. подадоха ново приложение, променящо маршрута, след като Министерството на отбраната на САЩ изрази загриженост относно ефектите на високоволтовите линии върху радарните системи и военните тренировъчни операции.

Еколозите също се тревожеха за въздействия върху местообитанията на дивата природа и моделите на летене на мигриращи птици в долината Рио Гранде.

Окончателното одобрение дойде през май, като министърът на вътрешните работи на САЩ Деб Хааланд каза, че последното заявление е прегледано за рекордно време, тъй като администрацията се е опитала да ускори -проследяване на повече проекти.

В Аризона все още има опасения за потенциални екологични щети от SunZia, където ще пресече долината на река Сан Педро. Критиците планират да обжалват скорошно съдебно решение, потвърждаващо регулаторното одобрение в този щат.

„Не съм съгласен с тези, които вярват, че зле планирани проекти като SunZia сега трябва да се използват като претекст за предоставяне на още по-големи правомощия на федералното правителство за да заобиколят законните щатски и местни опасения относно решенията за разполагане на федерални електропроводи,” каза Питър Елс, председател на Алианса за водосборни басейни на Долен Сан Педро.

Халанд каза, че Бюрото за управление на земите постоянно търси сътрудничество за разработване на най-добрия възможен маршрут за линията. В петък тя удвои обещанието на администрацията да разреши поне 25 гигавата възобновяема енергия на сушата до 2025 г. Тя каза, че Ню Мексико, родният й щат, ще играе голяма роля в производството, като се има предвид доставката на слънчева светлина и вятър.

Други проекти в процес на разработка включват преносната линия Southern Spirit, която ще свърже Тексас с други мрежи в югоизточната част на САЩ, предложения проект Greenlink West Transmission в Невада и набор от линии за високо напрежение, които ще се простират от централната част на Юта до източно-централна Невада.

Освен справянето с проблемите на климата, американският сенатор Мартин Хайнрих каза, че подобни проекти представляват една от най-големите икономически възможности на това поколение. Той и други служители посочиха строителни работни места и данъчни приходи за местните власти и щатите.

Демократът от Ню Мексико по-рано тази година въведе законодателство за подобряване на планирането, разрешаването и финансирането на преносната инфраструктура. Предложенията включват 30% инвестиционен данъчен кредит за мащабни проекти, както и координирани прегледи на агенции и ранно ангажиране на заинтересованите страни. Докато Хайнрих все още работи за осигуряване на подкрепа в Конгреса, индустриални групи, включително Американският съвет за възобновяема енергия, изразиха подкрепа.

Армистед каза, че разработчиците исторически са се опитвали да избегнат федералните земи поради намесената бюрокрация. Иронията е, че федералното правителство всъщност иска строителните предприемачи да изградят повече преносни линии, каза той.

SunZia ще пресича разнообразен терен, от крайречна зона по протежение на Рио Гранде до грапави каньони и осеяни с кактуси долини.< /p>

Докато пренасочването на линията около чувствителни зони в Ню Мексико отне повече време и пари, Армистед каза, че вярва, че това е правилното нещо.

„Вярвам, че това е модел за това как трябва да се направи в бъдеще. И това е, с което толкова се гордея“, каза той. „Мисля, че това създава достоверността и реалността на това, което е възможно, и е по-добре да продължим да надграждаме оттам.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР