Захари Бахаров обира овациите като мъдрец - тарикат в първия

...
Захари Бахаров обира овациите като мъдрец - тарикат в първия
Коментари Харесай

Захари Бахаров обира овациите в първия си моноспектакъл Чамкория

Захари Бахаров обира овациите като влъхва - " хитрец " в първия си моноспектакъл - " Чамкория ", по романа на Милен Русков. Актьорът е създател на театралната акомодация дружно с режисьора Явор Гърдев. Художник е Светослав Кокалов. Второто премиерно зрелище е довечера в Театър 199 " Валентин Стойчев ".


Бае Славе /Захари Бахаров/ разяснява хората, нравите, политиката, войните и мнимите герои в тях, България, света и даже Вселената, до момента в който прави следващия курс до Чамкория с омнибуса си. Той по този начин нагледно разказва - с комизъм и доброжелателност - останалите персонажи, основно пасажери от омнибуса и сътрудници водачи, всекидневни случки и исторически събития, че всичко минава като филм в съзнанието на фена.
Между остроумните наблюдения и разсъждения за човечеството и света мъдрецът - " хитрец " от Банишора си " прави сметката " - оповестява като достижение идването на всеки нов пасажер, ядове се, че парите все не стигат, макар че работи като плебей, с цел да изхранва пет гърла - себе си, жена и три деца.

Голям смях пада към " възгледите " му за фамилията - избавление за дамата и капан за мъжа, в който тя го вкарва елементарно поради зависимостта му от нагона. Комични са методите, по които Бае Славе " възнамерява " да се отърве от това задължение - коренен, обвързван с физически промени, и по-заобиколен - с две-три години затвор, до момента в който жена му си откри различен.

Освен житейски максими, до които е стигнал, като " ползата сплотява най-силно хората ", квалифицираният " шафьор " споделя " необятните " си политически възгледи - необятен социалист е, догатките си към ролята на Бог и природата в основаването на индивида и на Вселената, любознанието си към света на животните. Посещение в зоопарка става мотив за неблаговидно резюме за " човешкия тип " - прилика с откритието му, че животните живеят два пъти по-дълго в условия на несвобода, както му изяснява шефът на зоологическата градина.
Бае Славе е откровено и надълбоко засегнат от въртенето на Земята милиони години все към една и съща звезда и предлага " опция ": " Ами мръдни малко, де! ".

С смешки стартира и разказът му за атентата в църквата " Св. Неделя ", само че тогава към този момент не може да скрие дълбокия си шок от случилото се, още повече че часове наред кара с омнибуса ранени до болничното заведение. Смазан е от избиването без съд и присъда на доста хора, набедени за атентата - тогава е мобилизиран да извозва труповете.

Това е моментът, в който Бае Славе - несъзнателно - " смъква бронята " на непукизъм, присмиване, самоирония и така нататък, с цел да откри избавление и разтуха в фамилията си.

" Понеже обликът на Бае Славе за малко време съумя да се засели във въображението на четящата българска аудитория, няма да е елементарно да се отговори на упованията. И тъй като предусещаме, че Бае Славе по никакъв начин няма да бъде краткотраен облик в българското схващане, се стараем да подхождаме към него с подобаващата за това отговорност, само че и с не по-малко подобаващата за това независимост. А чаровното чистосърдечие на Бае Славе, съчетано с непредвидените прояви на прозорливост и разсъдък, ще ни оказват помощ в това ", споделя Явор Гърдев. По думите му, това е воин за обичане и с цел да стане подобен, би трябвало да подходиш към него освен с доверие и любознание, само че и да го поставиш на позицията на приетото достолепие. Само тогава той ще ти се довери, ще ти заприказва на своето почтително " ти " и най-важното - ще ти опише по какъв начин стоят нещата в тоя свят, в тая страна, в тоя град, па и в тоя Банишор, разяснява режисьорът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР