Загубата за българската икономика е над милиард лева годишно заради

...
Загубата за българската икономика е над милиард лева годишно заради
Коментари Харесай

Николай Рашков: Приемането ни в сухопътния Шенген е абсолютен приоритет, защото всички търпим загуби

Загубата за българската стопанска система е над милиард лв. годишно поради това, че не сме в сухопътния Шенген. Тази цена я заплащат и българските консуматори, която е сред 15 и 18 % повече. Поставени сме в обстановка на неконкурентноспособност. Това съобщи в утринния блок на NOVA Николай Рашков от Съюза на интернационалните превозвачи.

Той обясни, че стоките излизат по-скъпо за крайния консуматор, точно тъй като камионите чакат прекомерно дълго време по границите.

„ 11 часа приблизително очакване при Русе, да вземем за пример, е безумство. Имало е и случаи, в които се е чакало и над два дни при Видин, Русе и Кулата. Това е загуба за цялата ни стопанска система, при все това ние сме една от най-бедните страни в Европа “, добави Рашков.

В България 75% от компаниите са с до пет камиона. Ако имате три камиона и те са блокирани и чакат два дни, вие лишавате от доходи вашата компания, което е пагубно.  Това са директни загуби за нашата стопанска система и нашия отрасъл, акцентира още той.

По думите му е наложително българската страна да отвори тази тематика и ясно да съобщи, че приемането ни в сухопътния Шенген е безспорен приоритет за родната стопанска система и прикани час по-скоро да отпаднат невидимите граници по отношение на българския бизнес.

Разбира се, прецизен надзор на границата би трябвало да има и той е наложителен. Но тези инспекции може да бъдат осъществявани по метод, който да не ни забавя на границата. Приоритетът тук е сухопътният Шенген, би трябвало да бъде комплициран на масата час по-скоро, настоя Николай Рашков .

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР