Загубата на слуха у възрастните хора невинаги е диагностицирана и

...
Загубата на слуха у възрастните хора невинаги е диагностицирана и
Коментари Харесай

Възрастните хора с понижен слух са с повишен риск от депресия

Загубата на слуха у възрастните хора не всеки път е диагностицирана и лекувана, само че в случай че това бъде направено, може да се предотврати меланхолия по-късно през живота им, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Възрастните хора, които страдат от загуба на слуха, са с по-голям риск от меланхолия. Колкото по-голяма е загубата на слуха, толкоз по-висок е рискът, откриха учени.

"Повечето хора над 70-годишна възраст са наранени от дребна загуба на слуха, само че единствено незначителна част от тях са диагностицирани - съобщи доктор Джъстин Голъб от Колумбийския университет в Ню Йорк. - Загубата на слуха е лесна за диагностициране, а лекуването й е от още по-голямо значение, в случай че може да потисне или предотврати меланхолия. "

В рамките на проучването са били събрани данни за над 5200 души, трансферирали 50-те. Всички участници минали тест за слуха и били изследвани за меланхолия. Било открито, че хората с дребна загуба на слуха са с към 2 пъти по-голям риск от клинично значима меланхолия спрямо притежаващите естествен слух. За засегнатите от мощна загуба на слуха вероятността да страдат от меланхолия е 4 пъти по-голяма.

Изследването не потвърждава, че загубата на слуха предизвиква меланхолия. Разбираемо е обаче, че загубата на слуха може да способства за поява на признаци на меланхолия, означиха учените.

Загубата на слуха може да направи хората обществено изолирани, а обществената изолираност може да докара до меланхолия.

Резултатите от проучването са оповестени в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР