Загубата на обоняние или вкус при боледуване от COVID-19 може

...
Загубата на обоняние или вкус при боледуване от COVID-19 може
Коментари Харесай

Разкриха с какво е свързана загубата на обоняние или вкус при COVID-19

Загубата на подушване или усет при боледуване от COVID-19 може да е обвързвана с интензивността на имунния отговор на инфектирания, заяви електронното издание “МедикълЕкспрес ”, като цитира американско проучване.

Учените, взели участие в изследването, са от университетите на щатите Колумбия и Пенсилвания, както и психиатри от институти в Ню Йорк.

Специалистите проучват равнищата на антитела при стотици пациенти, които са боледували от COVID-19 в опит да открият за какво някои пациенти губят подушване и/или усет. 

Изследвани са хора, заразили се при започване на пандемията – взети са кръвни проби на 306 души след възобновяване от зараза с COVID-19. При сравняване на равнищата на антителата с други данни, предоставени от доброволците и от лекарите им, учените откриват, че пациентите с по-високи равнища на антитела, нормално са и тези, които са съобщавали, че са изгубили подушване или усет. 

Оказва се, че те са два пъти по-склонни да изгубят едно или друго осезание спрямо инфектирани, чиито антитела не са по-високи от междинните равнища.

Малко след началото на пандемията от COVID-19 стана ясно, че болните краткотрайно губят усет или аромат. Първоначално медиците не са сюрпризирани, защото доста вирусни инфекции водят до известна загуба на тези сетива. Според предходни проучвания това се дължи на обстоятелството, че сходни инфекции постоянно провокират и  инфектиране в носната празнина.

С напредването на пандемията обаче се оказа, че загубата на усет или подушване при болест с COVID-19 е друга – при някои е цялостна и продължителна, може да продължи много дълго и пострадалите се тормозят, че няма да се върнат сетивата. С течение на времето обаче сходни терзания се оказаха неоснователни. Затова и учените се заеха да открият аргументите за какво пациенти губят подушване или усет, а други - не.

Резултатите от американското проучване са оповестени в Plos one.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР