Загубата на качествения сън е един от първите показатели, че

...
Загубата на качествения сън е един от първите показатели, че
Коментари Харесай

Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня

Загубата на качествения сън е един от първите индикатори, че сме изгубили салдото в всекидневието, не сме поддържали добре тонуса на тялото и не сме намерили ефикасен метод да се оправим със напрежението.

" Една от най-честите аргументи за проблеми със съня е стресът, който изпитваме всекидневно, стрес при сериозни обстановки като загуба на непосредствен човек, загуба на работа, при спор, и този стрес провокира така наречен остро бодърствуване ", сподели за БНР проф. Иван Стайков, шеф на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда в София:

" Съществуват и редица заболявания, които водят до бодърствуване - това е сънната апнея, синдромът на неспокойните крайници или това, че с възрастта сънят също се трансформира и става с по-ниско качество. Това идва от болките, които имаме с придвижване на годините поради разнообразни хронични болести, при мъжете хиперплазията на простатата, цялата тази цялост може да докара до нарушавания на качеството и количеството на съня, добави още проф. Стайков.

За по-добър сън той предлага на хората да съблюдават хигиена на съня - да се ляга и става в едно и също време, да се заобикалят алкохол, цигари и стимулиращи питиета преди сън, опиати, да има умерена консумация на храна вечер, да сте се движили денем и да сте били на ярко.

" Качеството на съня се дефинира в болница посредством въпросници и посредством особено проучване - полисонография. То регистрира дихателната, двигателната и мозъчна активност по време на сън и това се прави в сънни лаборатории.

От значително значение е също не толкоз количеството на съня - колкото качеството и това качество се дефинира по този метод.

Пълноценният сън би трябвало да бъде сред 6 и 9 часа, според от възрастта, сподели още проф. Иван Стайков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР