Загиналият в бойните действия в Украйна индиец Мохамед Асфан от

...
Загиналият в бойните действия в Украйна индиец Мохамед Асфан от
Коментари Харесай

Индийци, загинали във войната в Украйна, били принудени да се бият за Русия, твърдят семействата им

Загиналият в бойните дейности в Украйна индиец Мохамед Асфан от индийския град Хайдерабад отпътува за Русия, с цел да работи като " асистент " в съветската войска, а фамилията му не е предполагало, че той ще се окаже участник във войната в Украйна, а още по-малко, че ще загине там, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Асфан е измежду няколкото индийци, които съгласно техните родственици са били примамени в Русия с обещания за преференциални благоприятни условия за работа, единствено с цел да бъдат принудени да се бият на фронта срещу волята си, отбелязва организацията.

Министерството на външните работи на Индия съобщи, че всеки сходен случай, който е стигнал до неговото познание, е " предизвиквал най-сериозна реакция " от индийска страна.

" Разбрахме, че към 20 души са " хванати в капан " от съветската войска, и вършим всичко допустимо за тяхното предварително уволняване от армията ", съобщи предходната седмица представителят на индийското външно министерство Рандхир Джайсвал.

Руското външно министерство към този момент не е дало отговор на запитването за коментар на Ройтерс.

Асфан, който преди този момент е бил шеф в магазин за облекла, идва в Русия, оставяйки брачната половинка си и двете си деца на възраст под две години, поради обява в ЮТюб, в която се дава обещание работа и приемане на право за непрекъснато престояване след шест месеца военна работа.

" Той ни се обади от границата с Украйна, с цел да ни каже, че паспортът му е иззет и че го принуждават да се бие /.../ помоли за помощ, само че тогава към този момент беше късно ", споделя брат му Имран, който приказва пред Ройтерс ден откакто е осведомен за гибелта на Асфан.

Индийското посолство в Русия в обява в обществената мрежа " Екс " заяви, че " ще се постарае да изпрати тленните му остатъци в Индия ".

Подобен видеоклип за намиране на работа в ЮТюб е привлякъл и Хемил Мангукия, 23-годишен шивач, експерт по фини бродерии от Гуджарат, в Русия през декември.

" На Хемил му беше казано, че ще работи като асистент в армията и ще бъде обучаван в продължение на три месеца, само че откакто дойде в Русия, той разбра, че ще бъде обучаван да се бие ", сподели през днешния ден татко му Ашвин Мангукия пред Ройтерс.

Семейството е схванало за гибелта на Хемил на 23 февруари два дни откакто е умрял, посредством телефонно позвъняване от различен индиец, който се е сражавал дружно с него.

" Все още чакаме тялото му да дойде, с цел да можем да правим заровения ритуал ", споделя бащата.

Седем други индийци във видеоклипове, публикувани в обществените медии, са потърсили помощта на Делхи, с цел да се върнат от Русия, заявявайки, че са отишли там с туристически визи, само че са били принудени да се причислят към армията и са били застрашени с присъда от 10 години затвор, в случай че не го създадат, оповестяват локалните медии.

Министерството на външните работи на Индия към този момент не е дало отговор на запитванията на Ройтерс за коментар по отношение на видеоклиповете.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР