Загина семейство египетски лешояди в сърцето на Източните Родопи, съобщиха

...
Загина семейство египетски лешояди в сърцето на Източните Родопи, съобщиха
Коментари Харесай

Загина семейство египетски лешояди в сърцето на Източните Родопи

Загина семейство египетски лешояди в сърцето на Източните Родопи , оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП)

Вечерта на 22 юни е подаден сигнал от локален гражданин за открит мъртъв египетски лешояд наоколо до царството на лешоядите - Маджарово.   Рано на идната заран на мястото идва профилираният екип на Българско дружество за защита на птиците за битка с отровите, в който главно настоящо лице е кучето Барс - профилирано куче за търсене на токсини и отровни примамки.

Подаден е сигнал на телефон 112 и на място идват следователи от РПУ Харманли, с цел да проверяват случая. Веднага е открита и самоличността на починалата птица - женската от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи. Екипът на Българско дружество за защита на птиците от години изследва държанието и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат инсталирани фотокапани в гнездата.
 Българското сдружение за отбрана на птиците
Това дава опция за самостоятелно различаване на всеки лешояд. При незабавна инспекция в гнездото, дребното на двойката също е намерено мъртво. Анализът на фотосите от фотокапана в гнездото на двойката откри, че родителите донасят храна на дребното и откакто то се храни, умира. Майката и бащата на дребното също изчезват от гнездото на 19 юни и повече в никакъв случай не се завръщат. 

Тези данни, както и обстоятелствата, открити към натрупа на планове възрастен лешояд, допускат, че гибелта на фамилията евентуално е породена от отравяне. Египетските лешояди са мощно териториални птици, които населяват дребна територия, и това допуска , че случаят се е случил в рамките на близките четири села.
 

Екипът на Българско дружество за защита на птиците извърши щателна инспекция на региона, при която не са открити трупове на други диви и домашни животни. По случая се води следствие, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен разбор за доказване на аргументите за гибелта й.
 

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този случай е голяма загуба за цялата популация на типа. Местните хора от прилежащите села също показаха своето оскърбление от загубата на тази емблематична за тях двойка, която ги е съпътствала в всекидневието им повече от десетилетие и показаха подготвеност да спомагат при следствието на случая.
 
Египетският лешояд е една от най-застрашените типове птици в международен мащаб. която продължава да понижа в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на типа - едвам 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи, само че за жалост от през днешния ден техният брой към този момент е с една по-малко.

Припомняме, че през февруари в региона на Маджарово бе открит и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните разбори потвърдиха, че е умрял в резултат на отравяне. Използването на токсини и отровни примамки е най-голямата опасност за лешоядните типове птици, а унищожаването на екземпляри от предпазени типове е закононарушение.

Надяваме се, че виновните институции ще създадат всичко допустимо за доказване на аргументите, довели до неочакваната гибел на фамилията лешояди, и ще открият виновните за това лица.
 
Реакцията на локалните хора при сходни случаи е от изключителна значимост и изричаме голяма признателност за  подадения сигнал!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР