Загадката на Sofia24.bg е свързана с една актриса, която е

...
Загадката на Sofia24.bg е свързана с една актриса, която е
Коментари Харесай

Тя е била мажоретка, а също така е живяла в къща за бездомни! По-късно става актриса, като печели Оскар и получава звезда в Алеята на славата в Холивуд

Загадката на Sofia24.bg е обвързвана с една актриса, която е родена на днешната дата в Кливланд през 1966 година. Дъщеря е на някогашния болничен лакей от афроамерикански произход Джеръм и на бялата медицинска сестра Джудит, която е от британски генезис. Има по-голяма сестра – Хайди. Детството ѝ е белязано от алкохолизма на татко ѝ, който постоянно е посягал на майка ѝ. Родителите й се развеждат, когато бъдещата звезда е на 4 години и татко ѝ се изнася от вкъщи им. Познахте ли я? СТава въпрос за Холи Бери. 

Тя не поддържа връзка с татко си1, а през 1992 г. споделя в интервюя, че даже не знае дали е жив. По време на гимназиалните си години тя е била мажоретка, редактор на учебния вестник, почетна ученичка и кралица на бала. През 1980-те взе участие в няколко състезанието за хубост, като печели през 1985 г. Miss Teen All American и Miss Ohio през 1986 година През 1986 година е първа подгласничка на Мис Съединени американски щати. Тя е първата афроамериканска участничка на Мис Свят през 1986 година, където приключва на шесто място.

През 1989 г. тя се мести в Ню Йорк с цел да преследва актьорските си упоритости, все пак неналичието на финансова сигурност я принуждава да живее в дом за бездомни за къс интервал. Тя получава първата си роля във американския ситком " Living dolls “ същата година, където играе модел, а със заплатите от шоуто си разрешава апартамент и уроци по актьорско майсторство, все пак сериалът е свален след един сезон. По време на фотосите на " Living dolls “ тя е диагностицирана с диабет тип 1 и изпада в кома за къс интервал.

Прави дебюта си в киното с второстепенна роля през 1991 г. във кино лентата " Треска за джунглата “ на Спайк Лий, играейки наркоманка и другарка на героя на Самюел Л. Джаксън. Нейният пробив идва година по-късно в сантименталната комедия " Бумеранг “, играейки кариеристка, влюбена в коцкар (в ролята е Еди Мърфи). През 1993 тя взе участие във биографичния ефирен филм по същинска история от едноименния разказ Alex Hailey, играейки междурасова робиня. Година по-късно тя играе поддържаща роля в филмовата акомодация на едноименния анимационен сериал семейство Флинстоун, играейки ролята на секретарка, която се пробва да съблазни основния герой Фред Флинстоун.

Следващата година излиза " Загубата на Исая “, където още веднъж поема ролята на наркозависима, само че този път е майка, изгубила попечителството над сина си в ръцете на героя на Джесика Ланг, борейки се да си ги върне. През 1996 г. взе участие в " The sun “, сниман в Австралия по действителен случай. През 1997 излиза комедията B.A.P.S. Година по-късно излизат два кино лентата с нейно присъединяване в поддържащи функции: първият е биографичен филм, в който играе певицата Зола Тейлър, а във втория " Blueworth “ играе умна жена, която дава на политик нов проект за живот (в ролята е Уорън Бийти), за което получава доста позитивни мнения от критиците.

След тези филми тя се заема с най-амбициозния си план досега, а точно да изиграе и продуцира филм за първата чернокожа жена, номинирана за " Оскар за най-хубава женска роля ". Тя получава правата за плана над Уитни Хюстън и Джанет Джаксън. Телевизионният биографичен филм получава самопризнание и за играта си тя печели премия " Еми " за най-хубава актриса в ефирен филм и " Златен глобус " в същата категория. През 2000 г. излиза първият супергеройски филм по комиксите за Х-мен на Марвъл, играейки ролята на Буря. Филмът е доста сполучлив и основава редица продължения, а тя ще поеме ролята още веднъж в три от тях, тези излезли през 2003, 2006 и 2014 година.

През 2001 година тя играе ролята на Летиша Мъсгроу в " Балът на чудовищата “, жена, която губи мъжа и детето си, само че открива любовта в лицето на екзекутора на брачна половинка си (в ролята е Били Боб Тортън), без да подозира това. За осъществяването си тя печели премия от националната армия на филмовите критици и " Оскар за най-хубава актриса ".  През 2001 г. тя взе участие в шпионския трилър " Парола: Риба меч “ дружно с Джон Траволта и нейния сътрудник от Х-мен Хю Джакман, спекулира се, че Бери е получила над 700 000 $ бонус над заплатата и за кино лентата за къса сцена във кино лентата, която демонстрира гърдите ѝ.

Тя отхвърля изказванията и споделя, че е поела ролята, тази и тази във Балът на чудовищата по съвет на брачна половинка си по това време, Ерик Бенет, откакто отхвърля доста функции, изискващи голота. През 2002 г. тя изиграва ролята на Дакота " Джинкс “ Джонсън, момиче на Бонд срещу Пиърс Броснан (в ролята на Бонд) във кино лентата " Не умирай през днешния ден “. Филмът е комерсиален и сериозен триумф и нейният воин е добре признат. IDMB я слага на четвърто място във листата си като най-хубаво Бонд момиче на екрана.

По време на фотосите една отломка от граната попада в едното ѝ око, тя е отстранена след 40-минутна интервенция. През 2003 г. тя играе ролята на жена, упрекната неправилно в убийството на брачна половинка си във психотрилъра " Готика “ срещу Робърт Дауни Джуниър и Пенелопе Крус. По време на фотосите на една от сцените сред Джуниър и Бери, той завърта ръката ѝ прекомерно мощно и несъзнателно я чупи, което стопира производството за няколко седмици, в последна сметка филмът е приключен и е приблизително сполучлив и признат от критиците.

През 2004 г. тя изобразява героя от комиксите на DC " Жената котка “ в свободно приспособен филм за героя. Тя приема ролята за заплата от 12,5 милиона $. Той е сериозен и комерсиален неуспех с остри рецензии към сюжета и осъществяването на Бери. Изпълнението ѝ печели премия Раци за " най-лоша актриса “ или по тъкмо за най-лоша женска роля. Тя обаче се появява на церемонията (със Сандра Бълок са единствените актриси, явили се да получат наградата), като държейки Осакара си в ръце, казваи че " няма по какъв начин да бъде добър победител, в случай че не е добър губещ “.

През 2005 г. тя се появява във ефирен филм на ABC, продуциран от Опра Уинфри, играейки жена със странни полови нрави през 1920-те, разстройвайки съплемениците си в дребна общественост. Изпълнението ѝ дава втора номинация за " Еми " в кариерата ѝ. През 2007 г. тя получава звезда на Холивудската алея на славата и се появява срещу Брус Уилис в трилъра " Перфектният палач “, играейки журналистка проверяваща убийството на неин другар, филм със междинен триумф.

Следващият ѝ филм е от същата година, играейки жена, сприятеляваща се с проблематичния другар на умрелия ѝ брачен партньор (в ролята Бенеселио дел Торо), той е в лимитирано издание и получава позитивни мнения от рецензията. През 2010 тя взема ролята на многорасова американка с раздвояване на личността, борейки се да открие същинското си аз във " Франки и Алис “.

През 2011 тя се появява в отбор комедията Новогодишна нощ, играейки здравна сестра, изслушвайки обречен на смърт пациент в болничното заведение (в ролята е Робърт Де Ниро). През 2012 г. тя се появява във Frank Atlace, а през 2013 тя се появява в трилъра " The Call “ като чиновник на 911, опитващ се да помогне на момиче да се избави от умопобъркан. През 2014 до 2015 тя играе астронавката Моли във сериала " Оцеляване “. След няколко години на не вдишване на функции тя се завръща през 2017 г. със кино лентата " The Kingsman “, играеща мощна и прозорлива помощничка на основния воин. Участва и в трилъра " Отвличане “, който е сниман през 2014. През 2019 тя става продуцент на римейк на " Бумеранг “ като сериал по BET.

Тя режисира за първи път, играе и продуцира спортната драма, излязла през ноември 2021 г. наречена " Buised “, разказваща за боксьорката Джаки Уилсън, жена със затихнала кариера в бокса, опитваща се да се наложи още веднъж. 

Бери от 1993 до 1997 година е женена за бейзболния играч Дейвид Джастис. От 2001 до 2005 г. е женена за музиканта Ерик Беней, с който осиновяват дъщеря – Индия. Те се разделят, откакто голям брой негови изневери стават обществени. От 2005 до 2010 година живее с канадския модел Габриел Обри, от който през 2008 година ражда щерка Нала. През 2010 година Бери стартира да се среща с френския актьор Оливие Мартинес. Сгодяват се през март 2012 година На 5 октомври 2013 година им се ражда наследник – Масео Роберт Мартинес. През 2016 година Бери и Мартинес се развеждат.

Любопитно е, че в началото кръщават актрисата Мария Холи Бери, само че я прекръстват на Холи Мария Бери, още когато навършва 5 години. До 2013 година Холи е единствената афроамериканска актриса, спечелила " Оскар " за главна роля. Получава го за присъединяване си в " Балът на чудовището “ през 2002 година. Холи Бери споделя, че за кино лентата " Треска в джунглата “, с цел да изиграе правдоподобно ролята на наркоманка, тя не се е къпала в продължение на 10 дни, като даже не си е блага зъбите и не е сресвала косата си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР