Загадката на древния мегалитен паметник Стоунхендж в Уилтшър, Великобритания, продължава

...
Загадката на древния мегалитен паметник Стоунхендж в Уилтшър, Великобритания, продължава
Коментари Харесай

Откриха загадъчни древни ями около Стоунхендж

Загадката на античния мегалитен монумент Стоунхендж в Уилтшър , Англия , продължава и до ден сегашен да вълнува учените. Сега археолози оповестяват, че са разкрили стотици ями към каменната конструкция, изкопани от човешка ръка към осмото хилядолетие преди Христа, написа сп. "Сайънс алърт ".

Разкопките към Стоунхендж , който попада в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, са направени от археолози от университета на Бирмингам . Проучването им благодарение на модерни електромагнитни способи разкрива ямите към загадъчния каменен комплекс, изкопани от хора още преди хилядолетия.

Според учените е допустимо да има връзка сред стълбове на Стоунхендж , появили се на мястото преди към 5000 години, и ямите. Всяка от тях е необятна минимум 2,4 метра. Най-старата и най-голямата от тях е с ширина 3 метра и дълбочина 1,85 метра.

Археолозите към момента нямат ясна визия защо тъкмо са служили ямите на нашите предшественици. Съществува версия, че те не са употребявани за на практика цели, а по-скоро за разнообразни обредни ритуали.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР