Заев благодари на Борисов за европейската перспектива“С Македония ще работим

...
Заев благодари на Борисов за европейската перспектива“С Македония ще работим
Коментари Харесай

Търгуваме без мита с Македония

Заев благодари на Борисов за европейската вероятност


“С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите цени сред двете страни. ” Това разгласи министър-председателят Бойко Борисов след среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в София. Борисов акцентира, че за отпадането на митата ще е нужна сертификация от Европейски Съюз. Според него след въвеждането на нулеви ставки доста европейски компании ще имат интерес да влагат в Македония, тъй като офисите им са тук, в България.

“605 млн. евро е стоковият продан сред България и Македония в този момент и ще видите, че незабавно ще минем 1 млрд.евро ”, сподели още министър председателят. Той уточни, че София е била определена за логистичен аутсорсинг център на Световната банка.

“Това ще са 200 нови високотехнологични работни места и голям късмет за приятелите ни от Западните Балкани. Заедно ще го вървим тоя път, тъй като той е действителен. И българският народ има огромна заслуга за това ”, съобщи Борисов.

Той уточни, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е поставило тематиката за Западните Балкани на масата. “Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го регистрират. Преди не можехме да си го представим – че единствено за една година България и Македония ще се схванат, че Македония и Гърция ще се схванат ”, съобщи министър председателят.

„Македония ще бъде страна с дълготраен мир и стопански разцвет. Имаме късмет през юни да стартираме договаряния с Европейски Съюз. И всичко това с помощта на българското европредседателство ”, продължи Зоран Заев. Той разгласи, че Македония благодари на България, че е получила историческия късмет да стане 30-ият член на НАТО.

По-рано през вчерашния ден министър-председателите на двете страни участваха на гала в Гранитна зала по сключване на Програма за съдействие в региона на културата за интервала 2018-2021 година. От българска страна съглашението беше подписано от министъра на културата Боил Банов, а от македонска – от сътрудника му Асаф Адеми. Културните министри на София и Скопие се поклониха и пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина. С тържествената гала по поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев бяха маркирани и 147 година от рождението на огромния бунтовник.

Преговори


Експертната комисия ще заседава на 20 февруари


За 20 февруари в Скопие е планувано четвъртото съвещание на Съвместна експертна комисия, по историческите и просветителните въпроси. “Труд ” научи, че договарянията вървят мъчно и постепенно. Започнал е обзор на учебниците по антична и средновековна история в прогимназиите, само че съответни резултати са реализирани само по общи празнувания на някои персони.

“Договорихме се по научната обосновка на взаимното удостояване на Светите братя Кирил и Методий като значими персони точно за общата история на България и Македония, с отчитане на решаващата роля на българската средновековна страна и на книжовните школи от Преслав и Охрид за опазване на тяхното завещание. Съгласихме се възрожденският публицист и просветник Григор Пърличев да бъде празнуван общо ”, разяснява пред “Труд ” зам.-председателят на комисията доцент Наум Койчев. След продължителни полемики македонците признават, че цар Самуил е част от историята на Първото българско царство. Експерти по история са безапелационни, че в случай че не успеем да реализираме единодушие по противоречивите тематики, страната ни би трябвало да изиска анекс към контракта за добросъседство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР