Заедно ще постигнем повече - особено в сектора за регионална

...
Заедно ще постигнем повече - особено в сектора за регионална
Коментари Харесай

След срещата на Петков с Мицотакис ускоряват газовата връзка с Гърция

Заедно ще реализираме повече - изключително в бранша за районна непоклатимост, енергетика и обща инфраструктура. Това разяснява министър председателят Кирил Петков след срещата си с своя гръцки сътрудник Кириакос Мицотакис.

Мицотакис пък си пожела двустранните връзки да бъдат по-тесни. Стабилността в страната постоянно способства за стабилността на открито, сподели той във връзка съставянето на кабинет у нас. По думите му ние сме освен съседи, само че и сътрудници.

Обсъдили газовата връзка с Гърция и се договорили да положат старания да бъде приключен допустимо най-бързо. Разговаряли и за пандемията и новия вариант, като гръцкият министър председател даде да се разбере, че приветства напъните на новия кабинет у нас за ускорение на имунизацията, като разясни, че гръцкото държавно управление е отсреща да оказват помощ. Наред с това двамата разискали и обстановката на Балканите и пътят им към Европейски Съюз, което по думите му е в изгода за всички. Очаква нашата поддръжка за тази обща цел, включително и за общата междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Северна Македония. Накрая съобщи, че чака Петков в Атина и е подготвен да поддържа новия кабинет в напъните му.

На собствен ред Петков съобщи, че газовата връзка с Гърция е приоритет. От думите му стана ясно, че целият кабинет ще бъде на аудиенция през януари в Гърция, където всеки от министрите да се срещне със своя сътрудник.

Мицотакис пък добави, че са разискали свързаността на енергийните системи. Най-голямата консумация в Гърция била през лятото, а в България - през зимата. Относно газовата връзка, закъснението по думите му се дължало на закъснение на първични материали поради коронавирус. Поясни, че ще бъде направен график и е въпрос на месеци да бъде приключена. Иначе той разяснява и терминала за полутечен газ в Александруполис, което съгласно него ще помогне да разширят достъпа до разнообразни източници.

Петков разясни, че на срещата в НАТО не са обсъждали в елементи дислоцирането на американски войски в България, Гърция и Румъния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР