Задвижването на четирите колела помага за преодоляване на различни препятствия

...
Задвижването на четирите колела помага за преодоляване на различни препятствия
Коментари Харесай

5 неща, които не бива да правите с 4х4 автомобил

Задвижването на четирите колела оказва помощ за превъзмогване на разнообразни трудности и терени, като обезпечава в допълнение сцепление. Шофьорите обаче би трябвало да знаят по какъв начин вярно да боравят с транспортните средства с четири задвижващи колела.
1. Неразбиране на правилата на задвижване на четирите колела
Някои хора не знаят, че има доста типове задвижване на всички колела. Това, което би трябвало да знаете най-много е, че задвижването на четирите колела е непрекъснато и така наречен избираемо. Първият вид се оправя добре на офроуд терени, изключително в случай че има три заключващи се диференциали, само че не е подобаващ за града. За градско шофиране е по-подходящо избираемото задвижване, което може да се контролира или автоматизирано, или от лидера съгласно изискванията. С други думи 4х4 колите се разделят на коли с висока проходимост и коли с нараснала проходимост, като и при тях има подразделения, само че те са тематика на различен материал.
2. Неправилно държание в изострен завой
Задвижването на четирите колела обезпечава по-безопасно шофиране, само че въпреки всичко и с него би трябвало да се внимава. Едни и същи " трикове " не работят тук, както при моделите със задно или с предно задвижване. Когато шофирате 4х4 автомобил в завои, постоянно забавяйте скоростта и оставете мотора на луфт, до момента в който по-голямата част от завоя бъде приключена.

3. Провокиране на нараснало изхабяване на задвижващата система
Продължителното каране с по-висока скорост на изсъхнал асфалт с включена 4WD система може да докара до внезапно повишаване на температурата на някои възли и да повреди трансмисията. Гумите също се износват по-бързо. Следователно, при коли със непрекъснато задвижване на четирите колела, режимът на 4WD би трябвало да се употребява единствено на хлъзгави или неравни повърхности, а при естествена пътна конюнктура би трябвало да се избере режим 2WD.
4. Рязък старт от място
Рязкото пускане е нездравословно за всички коли, защото скоростната кутия е мощно натоварена. Автоматичните трансмисии са най-проблемни за пускане при високи обороти, а когато би трябвало да предадат момента и на четирите колела, натоварването в тях е голямо.
5. Преоценка на безспорната непоклатимост и сигурност на пътя
Задвижването на четирите колела е проектирано да усъвършенства сцеплението и стабилността по време на шофиране, само че въпреки всичко не обезпечава цялостна сигурност. Също по този начин, заради по-голямото тегло на колата, спирачният път се усилва. Шофьорите на 4х4 коли не трябва да разчитат на тази система безусловно, тъй като прекомерното самочувствие може да ги подведе и по-лошото - да докара до застрашаващи живота произшествия. Или най-малкото... до дълго вървене пешком в търсене на трактор:)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР