Задушница е сред най-важните дни в християнския календар. Това е

...
Задушница е сред най-важните дни в християнския календар. Това е
Коментари Харесай

Днес е Архангелова задушница

Задушница е измежду най-важните дни в християнския календар.

Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като вършат помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят амнистия от Бога за греховете на мъртвите си близки.

Архангелова задушница  – както се схваща от името й, отбелязва се в съботата тъкмо преди Архангеловден и е позната още като Мъжка задушница.

Народната религия  представя светеца като  страведлив и съчувствен . Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в  който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха  – да не останат децата му сираци.

Бог се спрял точно на Архангел Михаил за тази задача, защото той не правел разлика сред небогати и богати и не подминавал никого, в случай че времето му на тази земя е изтекло.

Работи ли се или не?  На Архангелова Задушница  не се работи , а  дамите не трябва да перат и да правят каквато и да било домакинска работа,  за да не разгневят душите на умрелите.

ПОДАВКИТЕ

Можете да приготвите или купите  всевъзможни храни за подаване  - няма прецизни условия какво би трябвало или не би трябвало да съдържат. Християните се придържат към правилото,  че всеки дава от това, което има.  Единственото изискване е в тях да има  жито, питка и вино,  тъй като житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв.

Добре е в подавките да има разнообразни типове плодове и сладки. На много места поставят и късче колбас или кашкавал.

От подавките се раздават на  всички, пристигнали на гроба, а също и на други хора, пристигнали на гробищата , с цел да почетат околните си, даже и те да са  непознати

Когато раздавате от храната казвате:  " Вземете за Бог да елементарни … ”  и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само  " Бог да елементарни! ”.  Когато на Задушница се върви на гробища, не се поздравява с " Добър ден! " или със " Здравей! "   Казва се вместо привет " Бог да елементарни! ” и се дава отговор " Бог да елементарни! ”

От подавките се носи и в църквата.

Изборът на  обреди на Задушница  не е инцидентен.  Свещта  символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е знак на безсмъртната душа на индивида, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.  Тамянът  е знак на молитвата към Бог и нейната непорочност, а цветята показват добродетелите на мъртвия. От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, по тази причина се има вяра, че колкото по-голям дим излиза от кандилото, толкоз по-далеч ще стоят злите сили.

Какво не се прави на Задушница ? Една от най-важните забрани на Задушница е  подавки никога да не се оставят на гроба на мъртвия,  тъй като те не са за него, а за останалите живи – с цел да загатват мъртвия в молитвите си с положително.

Освен това по време на всяка Задушница се слагат  общи софри , първата хапка и първата глътка вино от които се слагат на земята, за душите на мъртвите. Това е съпроводено с думите, които се споделят и при раздаването на подавките – " Бог да елементарни ".

Вярва се, че в случай че по време на хранене на общата софра към хората се появи пеперуда или мушичка, това значи, че душата на мъртвия се е върнала за малко, с цел да навести околните си.

Поради тази причина на много места е признато на масата да се оставя празно място, с цел да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия. И се назовава те да се разсипят, както се разсипват солта и брашното.

На традиционните  селски сборове  в България Архангеловден се отбелязва  с обща софра.

На празника не се работи.



Народът ни има вяра, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в спазми – следва му да изпие горчива чаша.

Молитва

На Архангелова Задушница наложително се споделя молитва за мъртвите, която може да бъде повтаряна и във всеки различен ден от годината. Ето и текстът на най-разпространената.

" Боже на индивидите и на духовете, Ти, който победи гибелта, победи сатаната и подари живот на света. Сам Ти, Боже наш, приеми душите на умрелите Твои раби (имената) в ярко, ветровито място, там де що няма ни болежка, ни горест, ни сълзи.

Прости им всяко съгрешение, волному и неволному, що са сторили с думи, каузи или мисли и като пребогато мил и филантроп Отец ги приеми в Селенията си, защото няма човек на земята, който да не е съгрешил.

Само Ти, Боже, си без грях и безконечна е правдата Ти и истинно словото Ти.

Защото Ти, Христе Боже наш, си и възкресението и животът на умрелите Твои раби (имената на мъртвите) и на Теб отдаваме безконечна популярност с безначалния Твой Отец и пресвети мил и животворящ Твой Дух в този момент и вечно и во веки веков, Амин! "

РЕЦЕПТА ЗА РАНГЕЛОВ ХЛЯБ:

- Необходими артикули

За закваската:

2 с.л. брашно, 3/4 кубче прясна квас, 1 ч.л. захар, щипка сол

За тестото:

1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче квас, 125 г меко масло, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар

Начин на подготвяне

За закваската маята се стрива със солта и захарта, прибавя се брашното и топла вода, едвам се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути. Яйцата и киселото мляко се разрушават, прибавя се останалата 1/4 от маята, закваската и последователно се прибавя пресятото брашно.

По време на месенето се поставя на порции мекото масло. Тестото се слага в намаслена купа, намазва се от горната страна с още малко масло и се оставя да втаса, до момента в който удвои размера си. След като втаса, от тестото се отделя дребна част. От нея ще се създадат едно малко топче и една плитка.

Плитката се извива като подкова и в средата й се поставя дребната топка. Тестото за хляба се слага в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разрушен жълтък. Оставя се на топло за наново втасване. Хлябът се изпича за към 40 минути на 200°.

Символиката на извитата като подкова плитка и дребната питка в нея е о
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР