Задържаха клошар за пожара в бившето кино Възраждане“. Емблематичната сграда

...
Задържаха клошар за пожара в бившето кино Възраждане“. Емблематичната сграда
Коментари Харесай

Държавата отказала да разруши сградата на бившето кино „Възраждане” седмица преди пожара

Задържаха клошар за пожара в бившето кино „ Възраждане “. Емблематичната постройка пламтя във вторник сутринта, като се появиха подозрения за тенденциозен палеж . Пред от културното министерство оповестиха, че единствено преди седмица са върнали искане за разрушаването на постройката . А притежателят на парцела и през днешния ден отхвърли коментар.

Все още се проверява дали пожарът на някогашния спектакъл " Ренесанс " е случай или съзнателно действие .По неофициална информация от мястото са били отведени за разпит двама клошари. Единият от тях е бил арестуван, той е на 53 години и, съгласно очевидци, е живял в постройката през последните два месеца. Оказва се, че седмица преди постройката да избухне в пламъци, страната е отказала тя да бъде разрушена. Искането постъпило в Националния институт за недвижимо културно завещание.

„ Беше импортирана част " електро ", която превежда пренасяне на кабели на трафопост за създаване на нов, само че дружно с това се цитираше разрушение на постройката, това нещо не е обикновено и за това върнах преписката ”, изясни шефът на Института арх. Петър Петров.

Подробният организационен проект на София разрешава на мястото да бъде издигната висока постройка, каквото капиталово желание притежателят има от години. Имотът обаче е монумент на културата и това стопира събарянето му. Контролът за опазването на паметника на културата е в ръцете на Общината. От там дали редица наставления на притежателя.

„ Във връзка с констатациите на комисията, че отчасти не са осъществени напътствията за обезопасяване на постройката, това е една от аргументите, довела до опцията да възникне пожар в нея ”, изясни кметът на регион „ Възраждане ” Савина Савова.

От Дирекцията за народен строителен надзор обаче откриха пропуски в работата на Столична община.

„ В Закона за културното завещание е записано, че в пет администрации в България би трябвало да се сътвори съответната конструкция, която да се грижи за паметниците на културата, при последната инспекция, която направихме на Столична община, установихме, че такава няма ”, изясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов.

От Столична община разясниха, че законът е спазен и според него има основан Обществен експертен съвет за протекция на културното завещание на територията на София.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР