Задължителното предучилищно образование и за 4-годишните деца да се провежда

...
Задължителното предучилищно образование и за 4-годишните деца да се провежда
Коментари Харесай

Задължителното образование за 4-годишните ще е само в градините

Задължителното предучилищно обучение и за 4-годишните деца да се организира единствено в групи в детските градини, а не и в учебните заведения. Това ще предложи министърът на образованието Красимир Вълчев с измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение, с които би трябвало да бъде въведено задължението за навестяване на града и за 4-годишните.

То би трябвало да влезе в действие от идната образователна година - 2020/2021 година, а преди този момент Министерският съвет би трябвало да предложи промени в закона, които да бъдат утвърдени и от Народното събрание. В момента предучилищното обучение е наложително от 5-годишна възраст. Освен в детските градини обаче децата могат да вървят на предучилищна и в учебните заведения.

Задължителната предучилищна за 4-годишните значи, че те ще би трябвало да вървят на градина, само че няма да вършат по-различни неща от това, което и сега се учи в градината. " Нито ще се трансформират образователни стратегии, нито ще стартират да им се пишат оценки и да учат по друг метод, и главният способ за учене на децата на четири години остава игровият ", изясни Вълчев пред комисията по обучение към Народното събрание.

Той добави, че и сега близо 80% от 4-годишните деца вървят на градина. От останалите към 20% " към три четвърти са децата от фамилии, в които липсва отношение към образованието, липсват книжки и просветителна среда, а някои от тях живеят и при неприятни битови условия ". " В детската градина тези деца ще имат по-добра храна, по-добри здравни грижи и ще получат личностна поддръжка ", изясни просветителният министър.

Според него наложителната предучилищна от по-ранна възраст е стъпка към превъзмогването на казуса с отпадането от учебно заведение главно на деца, за които българският не е майчин език. За тях образованието в учебно заведение е по-трудно, в случай че не са ходили на градина, тъй като в множеството случаи не знаят добре български и изостават с материала, което пък основава риск да отпаднат от просветителната система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР