Задължително единният независим антикорупционен орган трябва да бъде колективен, каза

...
Задължително единният независим антикорупционен орган трябва да бъде колективен, каза
Коментари Харесай

Цачева: Антикорупционният орган може да бъде избран само от НС

Задължително единният самостоятелен антикорупционен орган би трябвало да бъде групов, сподели правосъдният министър Цецка Цачева пред публицисти в Министерски съвет. Независимият антикорупционен орган може да бъде определен и структуриран единствено от Народното събрание, тъй като единствено в Народното събрание може да се организира открита, обществена процедура, както и да се прави надзор върху действието на подобен орган, който в плана на Министерски съвет се назовава Комисия, изясни Цачева.


Друго основание, което тя посочи е, че този орган би трябвало да бъде равно далечен от управляващите и преди всичко от изпълнителната власт.
Цецка Цачева, министър на правораздаването: Имаме загатна, че по време на политически, парламентарни рецесии, президентът е този, който назначава служебно държавно управление. За времето, за което не действа Народното събрание, служебното държавно управление е в тясна връзка с президента. Ако подобен самостоятелен орган се назначава от президента, то следва, че за тези изрезки от време, следователно органът ще бъде директно подвластен от изпълнителната власт. Нещо, което логиката на нашия законопроект - държавният, не позволява.
Правосъдният министър изиска през днешния ден да разясни „ по отношение на преднамерено и неточно извадени изречения ” от отчета, който показала на Консултативния съвет за национална сигурност: „ За мен е необяснимо правист, някогашен следовател, да слага знак за тъждество сред понятието корупция и корупционни закононарушения “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР