Задължителни видеозаписи по време на пътуванеПарламентът задължи автобусите да бъдат

...
Задължителни видеозаписи по време на пътуванеПарламентът задължи автобусите да бъдат
Коментари Харесай

Слагаме колани и в автобусите

Задължителни видеозаписи по време на пътешестване


Парламентът задължи рейсовете да бъдат оборудвани с предпазни колани и видеорегистратор. Текстът бе импортиран от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпореждания на Закона за пътищата. Той променя Закона за автомобилните транспорти. “За ” текста гласоподаваха 79 народни представители, “против ” – 0 и “въздържали се ” -20, с което той бе признат.

Превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE се задължават да се оборудват с видеорегистратор и предпазни колани. Освен, че с текстовете се вкарва задължението за предпазни колани и видеорегистратор, се плануват и санкции, в случай че това не се извършва.

С санкция или с имуществена глоба от 3000 лева ще се санкционира лице, което разпореди или допусне осъществяването на транспорти на пасажери с моторно транспортно средство, за което се изисква да е оборудвано с предпазни колани и то не е оборудвано или не е спазен откритият ред за това.

Същата санкция е планувана и в случай че транспортното средство не е оборудвано с видеорегистратор. Целта на устройството е да снима протичащото се в рейса и отвън него. А при пътнотранспортно произшествие ще оказва помощ за бързо изясняване на аргументите за случая.

Глоби от 50 лв. са планувани и за пасажерите, които не употребяват защитните колани в рейсовете. Очаквано, новите текстове касаят единствено извънградските направления над 30 километра, а не засягат градския превоз.

Както “Труд ” към този момент заяви, поправките ще обиден близо 15 000 рейса с 1 млн. седалки. От сектора обаче към този момент обясниха, че ще слагането на защитни колани в по-старите рейсове ще отнеме най-малко година.

Припомняме, че преди ден депутатите взеха решение дефинитивно и за въвеждането на ТОЛ системата от 16 август 2019 година, както и че винетките стават електронни от 1 януари 2019 година Ще може да се купуват и уикенд винетки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР