Задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилистите може да поскъпне с

...
Задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилистите може да поскъпне с
Коментари Харесай

Гражданска отговорност може да поскъпне с до 20%

Задължителната застраховка " Гражданска отговорност " за автомобилистите може да нарастне с до 20%, твърди вестник " 24 часа ", цитирайки свои източници от застрахователните среди. Увеличението ще става на стъпки и може да стартира още от края на тази година.

В понеделник Комисията за финансов контрол (КФН) популяризира разбор на данните от застрахователите, съгласно който за най-масовите транспортни средства - коли, камиони и рейсове, събраните награди за 2017 година не са задоволителни, с цел да покрият разноските на фирмите.

При леките коли междинната стойност на изплатена рекламация е 1 362 лв. за имуществена вреда и 57 748 за неимуществена такава. При товарните коли и рейсове изплатените имуществени вреди са приблизително по 1 333 лв., а нематериалните - 25 987 лв.. Честотата на изплатените искания за 2017 година е 3,2% за имуществени и 0,1% за неимуществени вреди, сочи още анализът.

За предходната година премийният доход от " Гражданска отговорност " и " Автокаско " е 1,2 милиарда лева, а изплатените вреди гонят 3 милиарда лева при междинна цена на полицата малко над 200 лева

Изданието напомня, че министърът на финансите Владислав Горанов предложи увеличението на минималните размери на застрахователтни суми по полицата. При имуществени или неимуществени вреди, при които има породено пострадване или гибел, компенсацията да се вдигне до 10,42 млн. лева вместо 10 млн., колкото е в този момент. Летвата от 2 млн. лева за вреди, нанесени на имущество, да стане 2,1 млн. лева, предлага Горанов.

Въвеждането на дълго чаканата система " Бонус-малус ", съгласно която изрядните водачи ще заплащат по-малко, няма да се случи скоро.

 По-евтината
По-евтината " Гражданска отговорност " за изрядните водачи остава мираж през 2018-а

Общественото разискване на системата " бонус-малус " ще бъде чак през септември
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР