Задължителната либерализация за небитовите клиенти от 01.10.2020 г. наложи прекратяването

...
Задължителната либерализация за небитовите клиенти от 01.10.2020 г. наложи прекратяването
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО Продажби издаде окончателните фактури на регулиран пазар за небитовите клиенти


Задължителната либерализация за небитовите клиенти от 01.10.2020 година наложи прекратяването на техните договорни връзки с ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД по продажба на електрическа сила по контролирани цени към 30.09.2020 година Компанията завърши отчитането на потребената от тези клиенти електрическа енергия до края на месец септември при изискванията на подписан контракт на контролиран пазар.

За да не попречва процесите по излизане на свободен пазар или прекосяване към доставка при изискванията на типови контракти за небитовите клиенти, ЕНЕРГО-ПРО Продажби издаде дефинитивна фактура в качеството си на краен доставчик със период за заплащане, друг по отношение на нормалния до момента, както следва:

- Окончателната фактура на небитовите клиенти, които са имали общоприет период за заплащане до 1-во число на месеца, с краен период за заплащане до 27.10.2020 година, вместо 01.11.2020 г;

- Окончателната фактура на небитовите клиенти, които са имали общоприет период за заплащане до 10-о число на месеца, с краен период за заплащане до 27.10.2020 година, вместо 10.11.2020 г.;

Това на процедура значи, че част от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби ще имат падеж през месец октомври за два отчетни интервала. Това е  еднократна смяна в отчитането и фактурирането, която е в отговор на условията за споразумяване на договорните връзки на небитовите клиенти, подлежащи на наложителна либерализация.

Уведомление за променените периоди за заплащане на небитовите клиенти за последния месец на контролиран пазар електроснабдителното сдружение разгласява авансово на своята интернет страница. Промяна в периода за заплащане на окончателната фактура не се постанова за небитовите клиенти, които са имали общоприет период за заплащане до 15-о число на месеца, или които заплащат отговорностите си посредством „ Български пощи “ ЕАД и имат общоприет период за заплащане до 25-о число на месеца. Клиентите, заплащащи отговорностите си посредством „ Български пощи “ ЕАД, ще получат изравнителна фактура дружно с фактурата си с падеж през ноември.

Част от клиентите, останали към ЕНЕРГО-ПРО Продажби при изискванията на стандартизиран контракт, ще получат още една спомагателна фактура в границите на месец октомври, която включва 1 ден в интервала 30.09 – 01.10. Индивидуална инспекция може да бъде направена на телефон 0700 800 61 или на имейл:  . За клиенти, изпитващи финансови усложнения, ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД дава опция за разсрочване на отговорностите при покриване на съответните критерии.За задачата клиентите би трябвало да се свържат с компанията на телефон 0700 800 61 или да посетят някой от потребителските центрове. Всяко поискано разсрочване на сметка ще бъде обсъждано настрана и ЕНЕРГО-ПРО ще предложи самостоятелна скица за погашение на дължимите суми според от съответния случай.

*публикация

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР