Задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца в детските градини на

...
Задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца в детските градини на
Коментари Харесай

Предучилищното образование за 4-годишните в община Ловеч става задължително

Задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца в детските градини на Община Ловеч се вкарва от 01.01.2021 година, реши Общински съвет -Ловеч.

Решението е по отношение на § 17 на Преходни и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебно обучение. Предучилищното обучение става наложително от образователната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, а страната и общините се задължават да обезпечат условия за обсег на децата в детските градини и групите за предучилищно обучение.

Разпоредбата на член 8, алинея 1 от ЗПУО се ползва за децата, които навършват 4-годишна възраст в съответната календарна година при координиране с мнението на родителите или настойниците им и с опция за оптимално включване в наложително предучилищно образование на децата навършили 4-годишна възраст. Увеличаването на обсега в предучилищното обучение и повишение на неговото качество е предпочитана политика за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено обучение и приобщаване на всяко дете. Децата, посещавали детска градина повече от две години, получават нужните компетентности и демонстрират по-добри резултати от децата, които не са обхванати в наложително предучилищно обучение.

Анализът на резултатите, по отношение на използване на наредбата на член 8, алинея 1 от ЗПУО за наложителното предучилищно обучение на децата на 4-годишна възраст, демонстрира, че мрежата от детски градини на територията на община Ловеч разполага с нужния брой места и условия за цялостно обгръщане на всички деца в детските градини още през 2020/2021 образователна година, както и през идващите образователни години.

В интервала от 20 до 30 октомври 2020 година е извършена анкета измежду родители/настойници на обхванати в детските градини на община Ловеч деца на възраст 3-4 години. Около 2/3 от изявилите предпочитание да вземат участие в анкетата родители/настойници са подкрепили въвеждането на наложителната предучилищна подготовка на 4-годишните деца в Община Ловеч от 01.01.2021 година. През образователната 2020/2021 година, считано от 01.01.2021 година, наложителната предучилищна подготовка на 4-годишни деца се ползва за родените през 2016 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР