Задълбочаващата се бюджетна криза в Германия удря най-добрата икономика в

...
Задълбочаващата се бюджетна криза в Германия удря най-добрата икономика в
Коментари Харесай

Reuters: Бюджетната криза в Германия предизвика паника

Задълбочаващата се бюджетна рецесия в Германия удря най-хубавата стопанска система в Европа там, където е най-болезнено: репутацията ѝ на благонадежден сътрудник за индустрията, която в този момент се притеснява, че Берлин може да не съблюдава обещанията си за финансиране на екологични и други планове, написа Reuters.

Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), косвено предизвести Германия, че продължаващата неустановеност към бюджетния профил на най-силната стопанска система на Европейския съюз за 2024 година не оказва помощ на финансовото обмисляне на блока.

Решението на Конституционния съд освен че отвори дупка от 60 милиарда евро (119.44 милиарда лева) в проектите на държавното управление за разноски до 2024 година, само че и повдига по-широки въпроси по отношение на помощта за огромни промишлени планове, които трябваше да бъдат подкрепени с обществени средства.

Сред тях са проектите на ArcelorMittal, втория по величина производител на стомана в света, да похарчи 2,5 милиарда евро (4,98 милиарда лева) за декарбонизация на немските си стоманодобивни фабрики - старания, които зависят от в този момент несигурната държавна поддръжка.

" Разочаровани сме и на първо място сме обезпокоени, защото към момента нямаме решения за финансиране, а оттова и вероятност за индустриалното ни произвеждане в Германия ", е декларирал Райнер Блашек, който управлява немското поделение на ArcelorMittal.

Той е приема неспособността на държавното управление да откри бързо решение на бюджетната невъзможност " жестоко и повърхностно ", наблягайки евентуалните последствия за Германия, която към този момент се бори да резервира мястото си на първокласна индустриална локация.

Във видеопослание в петък канцлерът Олаф Шолц съобщи, че държавното управление бързо преработва бюджета за 2024 година и че всички нужни решения ще бъдат взети през тази година.

Германският съперник на ArcelorMittal - SHS Stahl-Holding-Saar, също не е получил формален ангажимент от Берлин да поддържа капиталов план на стойност 3,5 милиарда евро (6.97 милиарда лева) за фрапантно понижаване на излъчванията на CO2 в пещите си.

Главният изпълнителен шеф Щефан Раубер е декларирал, че решение би трябвало да бъде открито до дни, а не до седмици, и че се нуждае от решение до края на годината, с цел да реализира програмата.

" Това, което виждаме тук, е опустошително за Германия като място за бизнес в международен мащаб. И колкото по-дълго продължава това, толкоз по-лошо ще става ", е декларирал той.

Освен вложенията в стомана на стойност 6 милиарда евро (11.94 милиарда лева), други браншове, евентуално наранени от решението на съда, включват 4 милиарда евро в региона на микроелектрониката и 20 милиарда евро за производството на акумулаторни кафези, съгласно документ на Министерството на стопанската система, забелязан от английската организация.

То обгръща и така наречен съглашения за отбрана на климата, които би трябвало да оказват помощ на промишлеността да се защищити от съмненията в цените на електрическата енергия, се показва в документа. По-рано те бяха оценени на 68 милиарда евро.

НЕКОНКУРЕНТОСПОСОБНИ

Германия от дълго време е подложена на критика за незадоволителните вложения в основна икономическа инфраструктура - тази година МВФ още веднъж прикани Берлин да сътвори повече фискални благоприятни условия за вложение в бъдещето на страната.

Критиците настояват, че конституционно откритата дългова спирачка, която слага доста строги ограничавания за размера на новия дълг, който може да се поеме, е ненапълно случаен политически инструмент, който лимитира пространството за тези вложения.

Решението на съда да блокира повторното потребление на неизползваните средства от пандемията за зелени вложения сложи под подозрение ориста на други принадлежности за извънбюджетно финансиране и слага под подозрения бъдещите проекти за разноски през 2024 година и по-късно.

Коментарите от промишлеността отразяват необятното безпокойствие, че това ще ограничи способността на Германия да съблюдава уговорките си за финансиране на огромни планове за разширение, в това число такива на Intel INTC.O, тайванската TSMC 2300.TW и Infineon IFXGn.DE.

Още по-лошо е, че бюджетните разтърсвания основават нов пласт проблеми, когато Германия към този момент се бори за вложения с места в Азия и Съединени американски щати и е изправена пред риска огромните индустриални играчи да реалокират обектите си в чужбина.

Американският Закон за понижаване на инфлацията (IRA) даде на фирмите ясни регулаторни рамки, в това число в зараждащата се област на водорода, която е от основно значение за напъните на Германия да направи своята промишленост въглеродно неутрална.

" Ако се сътвори усещане... че не е безвредно да се върви по този път с немските компании..., тогава производителите на фабрики ще погледнат към IRA и други планове в Съединени американски щати, просто тъй като там има сигурност на вложенията ", е показал Бернхард Осбург, основен изпълнителен шеф на Thyssenkrupp (TKAG.DE) Steel Europe.

Макар че има опасения какво значи дупката в бюджета за плановете в кратковременен проект, нарастват и опасенията, че тя може да отслаби способността на Германия да спомага за по-дългосрочната промяна на своите промишлености.

Някои се притесняват, че проектите за понижаване на цените на електрическата енергия за индустрията, които са основни за опазване на конкурентоспособността на химически предприятия като BASF (BASFn.DE) и Wacker Chemie (WCHG.DE), също могат да бъдат провалени.

" Важни браншове в Германия, като производството на химикали или стомана, се нуждаят от икономични цени на силата ", е коментирал пред Frankfurter Allgemeine Zeitung Оливер Блуме, основен изпълнителен шеф на най-големия производител на коли в Европа Volkswagen.

Източник: Агенция " Фокус "

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР