Задълбочаващ се недостиг обещава да повиши цените на среброто на

...
Задълбочаващ се недостиг обещава да повиши цените на среброто на
Коментари Харесай

Фед и задълбочаващ се недостиг обещават да повишат цената на среброто

Задълбочаващ се дефицит дава обещание да увеличи цените на среброто на фона на растящо търсене на метала като леговище за вложителите, написа Bloomberg.

През декември среброто нарастна с 9,1 %, най-големият месечен растеж от съвсем две години насам. Металът се възползва от комерсиалната война, отслабващия $ и прогнозите за по-бавно покачване на лихвите в Съединените американски щати.

В сряда цената на метала подскочи с съвсем 4 % до $15,92 - най-високото равнище от 13 юли на м.г.

В същото време се чака, че през тази година търсенето на среброто ще надвиши добива за седма поредна година. Компаниите заобикалят нови планове поради международната икономическа неустановеност. И това може да увеличи цената на метала до $17,50 от $15,92 в този момент, съгласно допитване на изданието до 11 анализатори и трейдъри.

Трябва обаче да отбележим още, че същата неустановеност замъглява прогнозите за търсене за индустриална приложимост.

Изчисления на Робин Бар от Societe Generale SA демонстрират, че през тази година ще бъдат добити към 26 хиляди тона сребро - най-малкото количество от 2013 година насам.

Разбира се, дефицитът в добива не бе задоволителен, с цел да повиши цените през последните години. Среброто се търгува повече като скъп метал, в сравнение с като промишлен. Цената се срина съвсем на половина от 2012 година насам - последният път, в който пазарът бе на плюс. През 2018 година, за която Societe Generale пресмята, че бе шестата поред, в която имаше недостиг в добива, цените понижиха с 8,5 %.

Федералният запас на Съединени американски щати играе значима роля. През последните три месеца, в които вложителите започнаха да чакат закъснение на темпа на повишаване на лихвите, златото и среброто бяха измежду най-добре представящите се активи.

Но неотдавна централната банка даде сигнал, че ще следи деликатно последните данни, с цел да дефинира бъдещата си политика. Ако Фед реши да забави нарастванията, това ще поддържа цената на металите.

Златото също нараства, като ралито от август насам натрупа нови 13,05%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е рекомендация за покупка или продажба на скъпите метали /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР