Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и

...
Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и
Коментари Харесай

Радев призова за партньорство с Иран в икономиката и енергетиката

Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на стопанската система и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз и като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще работи за насърчаването на политическия разговор за реализиране на съответни резултати от съвместен интерес. Това съобщи президентът Румен Радев на срещата си на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи на Иран Мохаммад Джавад Зариф, който е на посещаване в България.

Обща бе оценката, че договореностите по Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия и осъществяването от Иран на поетите задължения, основават нови благоприятни условия за развиване на връзките на Европейски Съюз с Техеран, както и на обичайно положителните връзки сред България и Иран.

„ Готови сме за разговор за възстановяване на транспортната съгласуваност, енергийната диверсификация и увеличение на взаимните вложения, туризма и научния продан “, съобщи президентът Радев. Развитието на осведомителните технологии в Иран и на фармацията с потреблението на нанотехнологии също уголемява обсега на евентуалното съдействие с България, уточни Мохаммад Джавад Зариф.

Организирането на взаимни бизнес и туристически конгреси, които да насърчат контактите сред деловите среди от двете страни, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като опция за активизиране на икономическия и културен продан.

Продължаване на интернационалните старания за противопоставяне на терористичната активност на „ Ислямска страна “ и постконфликтното възобновяване на района на Близкия Изток, също бяха разисквани по време на срещата. Иранският външен министър означи опцията строителни компании от страната ни да вземат участие в този развой.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР