Задълбочаването на парламентарния диалог е основна предпоставка за развитието на

...
Задълбочаването на парламентарния диалог е основна предпоставка за развитието на
Коментари Харесай

Председателят на НС също разговаря с президента на Албания

Задълбочаването на парламентарния разговор е съществена причина за развиването на двустранните връзки, беше общото мнение, изразено на срещата на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и албанския президент Илир Мета. Държавният глава на Албания е на двудневно посещаване в България по покана на президента Румен Радев.

Президентът на Албания Илир Мета дефинира като блестящи двустранните връзки сред България и Албания и акцентира, че когато връзките на парламентарно равнище са положителни, това въздейства на всички области на взаимно съдействие. Ние усещаме мощната поддръжка на България, сред нашите страни са открити постоянни връзки, в предишното България е била значим учебен център, а и през днешния ден доста албанци приключват висшето си обучение тук, уточни той. Илир Мета изрази убеденост, че групите за другарство ще подкрепят по-бързото осъществяване на Паневропейския транспортен кулоар № 8. По думите му Албания и Република Северна Македония, дружно с България, която е член на Европейски Съюз, биха могли да създадат повече за реализирането на този план.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев акцентира, че разговорът сред парламентите е извънредно значим.

Това е канал за връзка на високо държавно равнище, чиито благоприятни условия би трябвало да използваме, уточни той и добави, че се надява идната седмица да бъдат образувани групите за другарство в българския парламент, в това число и тази с Албания.

,,Подкрепяме Албания в процеса ѝ на интеграция към Европейски Съюз и оценяваме високо напъните, направени досега от албанската страна в региона на правосъдната промяна, означи Никола Минчев. Като значим аспект той уточни и признатия през 2017 година Закон за отбрана на националните малцинства. Имаме положителни връзки в региона на образованието, науката и културата и в тази връзка България изпрати план на съглашение за сътрудничество``, съобщи още Никола Минчев.

За плана за Коридор № 8 ръководителят на Народното събрание акцентира, че би трябвало да се направи всичко допустимо той да се осъществя,  тъй като свързването на Черно море с Адриатика може да има стабилен резултат. Министърът на превоза и известията Николай Събев направи нужното да се подсигури европейско финансиране за железопътната част от Коридор № 8, която също е значима за възстановяване на връзките и стимулиране на икономическия продан, добави той.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от интерес на всички страни в района, поддържаме европейския път на тези страни, акцентира на срещата ръководителят на Народното събрание. Държавният глава на Албания изрази вяра през юни да има позитивно решение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Албания и Република Северна Македония.



Разчитаме, че новият подтик, който българското държавно управление даде на връзките с Република Северна Македония, ще способства за разрешаването на отворените въпроси. Надяваме се всички дружно да бъдем в европейското семейство в близко бъдеще, акцентира Никола Минчев.

В срещата в Народното събрание участваха ръководителят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз Деница Симеонова и националният представител от външната комисия Александра Милчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР