Задълбочаването на икономическата и транспортна свързаност между България и Сърбия

...
Задълбочаването на икономическата и транспортна свързаност между България и Сърбия
Коментари Харесай

Радев: Свързаността между България и Сърбия е инвестиция в общото европейско бъдеще на региона

Задълбочаването на икономическата и транспортна съгласуваност сред България и Сърбия е инвестиция в общото европейско бъдеще на нашия район. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Сърбия Александър Вучич. „ Имаме положително взаимоотношение, неприкритост и искреност при разискването на всички въпроси, както и ясна визия по какъв начин да задълбочаваме нашето съдействие, да реализираме още по-големи триумфи и да чертаем нашия общ европейски път “, акцентира българският държавен глава.

Румен Радев е на посещаване в Цариброд (Димитровград), в границите на което организира среща със своя сръбски сътрудник Александър Вучич, след което двамата президенти разговаряха с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия. Заедно двамата държавни глави откриха и монумент на Светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в града, която носи името на славянските първоучители.

Българският президент открои напредъка в построяването на автомагистралата, която свързва столиците София и Белград и изрази упованието си страната ни да завърши своята част от плана в границите на две години. Румен Радев акцентира и смисъла на общите планове в региона на енергийната диверсификация: „ Изграждането на интерконектора сред Сърбия и България ще свърже националните газопреносни системи на двете страни и ще усили сигурността в доставките на енергийни запаси “, уточни президентът.

Постигането на действителна съгласуваност изисква основаването на всички вероятни предпоставки за поощряване на общуването сред хората от двете страни на границата, акцентира още Румен Радев. Над 400 хиляди сръбски туристи са посетили страната ни през 2019 година преди пандемията и над 500 хиляди български – Сърбия, като по думите на Румен Радев „ хората сами ни подсказват и ни демонстрират накъде би трябвало да вървим “. Във връзка с това беше разисквана опцията за построяването на нови контролно-пропускателни пунктове, което да подтиква капиталовия и културно-образователния продан и туризма.

Румен Радев благодари на своя сътрудник Александър Вучич за поетите задължения за поддръжка на българското национално малцинство в страната при визитата му в Република Сърбия през 2018 година и изключително за значителната финансова поддръжка за медиите, които излъчват наличие на български език. Президентът изрази упованието си, тази поддръжка за българското национално малцинство в Република Сърбия да се трансформира в устойчива политика. „ Развитието на нашите връзки би трябвало да работи в такава посока, че да способства за всестранното социалноикономическо, духовно и културно-образователно развиване на нашето малцинство, за което България е подготвена да даде своя важен принос “, акцентира Румен Радев.

Българската страна е подготвена да окаже експертна поддръжка за превода на учебниците в междинното гимназиално обучение за сънародниците ни в Република Сърбия, стана ясно от думите на президента. Предстои и делегация от българското Министерство на стопанската система да се срещне с представителите на локалните управляващи в регионите, в които живее българското национално малцинство в Сърбия.

„ Можем да решаваме проблемите и да даваме вероятност, тъй че нашите сънародници тук да се гордеят, да се усещат свободни, че са българи, да пазят своето национално съзнание, еднаквост, корени, език и нематериалност и в също време да бъдат лоялни жители на страната, в която живеят “, съобщи българският президент.

В отговор на журналистически въпрос, Румен Радев съобщи, че чака по-голяма интензивност и повече единение от страна на Националния съвет на българското национално малцинство по всички въпроси, които засягат сънародниците ни в Сърбия, в това число и за уреждането на казуса с българските наставки на женските фамилни имена.

Запитан за бъдещата поддръжка от страна на България за интеграционния развой на Република Сърбия в Европейския съюз, президентът Румен Радев напомни, че България постоянно е оказвала кардинална и поредна помощ на Република Сърбия в нейния път към Обединена Европа. „ Ние постоянно сме подкрепяли и пълноценния разговор сред Белград и Прищина и считаме, че това е значима тематика за нашия район “, съобщи българският държавен глава, запитан за отношението на България към разговора сред Република Сърбия и Косово. Той добави, че България ще продължава и в границите на Европейски Съюз да прави всичко допустимо този разговор да бъде подтикван и да се търси стабилно решение на казуса.

„ Щастлив съм от нашите двустранни връзки с Република България. Ние имаме добър търговски продан, който може да стане и по-голям. Ние имаме откровени другарски връзки с българската страна и българския народ “, съобщи сръбският президент Александър Вучич. „ Днес изслушахме проблемите и на българското национално малцинство в Сърбия, що се отнася до въпросите на образованието, исторически тематики, икономическия продан и основаването на работни места. Не виждаме никакви проблеми, които биха могли да ни разединят “, добави той и изрази готовността на сръбската страна да работи за привличане на вложители в регионите, в които живее българското национално малцинство.

Сръбският държавен глава оцени високо напредъка на общите планове за съгласуваност и по-специално в региона на пътната инфраструктура и енергийната диверсификация. Александър Вучич изрази признателността на сръбския народ за поддръжката, която България оказва по пътя на европейската интеграция на Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР