Зад строга охрана, блиндирани врати на трезори и коридори от

...
Зад строга охрана, блиндирани врати на трезори и коридори от
Коментари Харесай

Защо богатите крият в подземни бункери Bitcoin за $10 милиарда?

Зад строга защита, блиндирани порти на трезори и коридори от стоманобетон стоят криптирани компютърни сървъри без никаква връзка с външния свят. Те държат ключовете към голямо цифрово благосъстояние, споделя Bloomberg.

Аржентинският бизнесмен Венсес Касарес прекарва последните няколко години, убеждавайки богаташите от Силициевата котловина, че Bitcoin е световната валута на бъдещето, че би трябвало да си купят от нея и че той е индивидът, който да го пази. Неговият стартъп Xapo построява мрежа от подземни трезори на 5 континента, в това число един в затворен швейцарски боен бункер.

В изтънчения свят на ръководство на благосъстоянието Xapo е прочут с потребителски лист, цялостен със фамилни офиси, и понякога разрешава на някой публицист да се надникне в някоя от неговите замъци, с цел да написа за сигурността му. Но една загадка се оказва неуловима: какъв брой цифрови пари в действителност съхранява?

Двама клиенти на Xapo оповестяват, че компанията съхранява към 10 милиарда $ в Bitcoin. Източник, непосредствен до компанията, удостовери тази приблизителна стойност (цената на криптовалутата варира).

 Хакери откраднаха €1 милиард и ги изпраха посредством криптовалути
Хакери откраднаха €1 милиард и ги изпраха посредством криптовалути

Престъпната скица е работила 5 години в 40 страни

Пациент Нула

 Създателят на Xapo Венсес Касарес
Източник:

Създателят на Xapo Венсес Касарес

Дори в колоритния свят на криптовалутите скривалището е удивително - то съхранява към 7% от международния ресурс от Bitcoin. Това значи, че компанията на Касарес, която работи едвам от 4 години, има повече " депозити " от 98% от банките в Съединени американски щати (те са към 5700). Но като настойник е контролиран по друг метод.

Швейцарското дъщерно сдружение е под надзора на саморегулиращата се Асоциация за стандарти в областта на финансовите услуги, която одитира членовете си, с цел да подсигурява спазването на разпоредбите за битка с прането на пари. Xapo обслужва клиентите в Съединени американски щати посредством корпорация в Делауеър, която е записана в мрежата на Министерството на финансите на Съединени американски щати за финансови закононарушения и е лицензирана в няколко щата.

Извънредно огромните финансови активи акцентират вярата, че Касарес - сериен бизнесмен, наименуван " Пациент Нула ", поради събуждането на интереса на интереса на Силициевата котловина към Bitcoin - притегля измежду своите почитатели и огромни компании за криптоинвестиции като Grayscale и CoinShares.

" Всеки, който не пази ключовете (за портфейлите) си самичък, ги пази с Xapo. Дори и да ми заплащат, няма да ги държа в банка ", споделя Райън Радлоф от CoinShares, който има повече от 500 млн. $ в Bitcoin, съхранявани в Xapo.

 Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin
Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Кого подозират?

Сред милиардерите, които употребяват услугите на компанията, са съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и и някогашният търговец на Уолстрийт Майк Новограц, който сега основава лична комерсиална банка за криптовалута. Те залагат, че Bitcoin ще продължи да съществува и най-голямата заплаха за него е да бъде откраднат.

Първото предписание при притежаването на Bitcoin е да пазите на несъмнено място своя частен ключ - кодът, който ви обезпечава достъп до вашите монети. Ако крадците се доберат до него, те могат да плячкосат активите ви за момент, без никаква вяра за възобновяване. Държането на ключовете на устройство, обвързвано към интернет, е по едно и също време комфортно и рисково: хакерите са потвърдили уменията си да ги получават отдалеко.

Най-популярната опция се назовава студено предпазване, запазвайки ключа в офлайн устройство, като флашка или харддиск. Но рисковете остават: хакерите имат навика да залагат клопки на компютрите, с цел да получат достъп до устройства за студено предпазване сега, в който са онлайн.

Конвенционалните нарушители правят грабежи на домове и даже отвличания на богати притежатели на криптовалута. Някои магнати на Bitcoin стигат до такава степен да крият самоличността си, да укрепват домовете си и да учат техники за самоотбрана.

 Как Украйна се трансформира в Дивия Изток на криптовалутите?
Бившата руска страна, която се трансформира в Дивия Изток на криптовалутите

Виртуалните валути населяват сива зона сред законното и изцяло противозаконното

Търговско бюро

 Един от трезорите на Xapo е в швейцарски боен бункер
Източник:

Един от трезорите на Xapo е в швейцарски боен бункер

Решението на Xapo е да зарови устройство за студено предпазване в планината и да постави върху него електронни защитни устройства.

" Те са първите хора, които признават, че попечителските и охранителните функционалности ще бъдат основни. Той ми показа услугата сутринта, а следобяд му се обадих с оферта ", споделя Рийд Хофман, чиято компания за рисков капитал Greylock Partners първа влага 20 млн. $ в Xapo през 2014 година, 2 години откакто Касарес го убеждава да купи първия си Bitcoin.

Изтеглянето на Bitcoin от сейфа лишава към 2 дни. Фирмата ревизира самоличността на клиента и удостоверява поръчката преди той ръчно да подпише преводите с частни ключове, съхранявани в разнообразни трезори. За да бъдат позволена някоя трансакция, се изисква утвърждение от 3 обособени складове.

Компанията предлага на клиентите си и комерсиално бюро за покупка и продажба на Bitcoin и основава първата дебитна карта за криптовалутата, за осъществяване на разплащания.

 Биткойн - следващата играчка на богатите?
Биткойн - следващата играчка на богатите?

97% от криптовалутата се държат от 4% от адресите

След еуфорията около стартирането на Xapo и събирането на огромни аудитории на крипто конференции, 44-годишният Касарес настойчиво заобикаля публичността и не дава изявленията.

Но способността му да убеждава е именита. Неговата нападателна реклама на Bitcoin е толкоз необятно публикувана в Силициевата котловина, че когато Хофман желае от фамилния си офис да купи от криптовалутата, банкерът му го пита по кое време е приказвал с Касарес.

Съветниците на Xapo включват някогашния секретар на министерството на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс, някогашният изпълнителен шеф на Citigroup Джон Рийд и създателят на Visa International Дий Хок.

Търговският гений на Касарес е основен за триумфа на Xapo. Първата напълно крипто компания в Канада - First Block Capital избра Xapo за настойник след месеци на надлежна инспекция, в това число обиколка на швейцарския трезор.

 Ким Чен-ун желае да ви открадне биткойните
Ким Чен-ун желае да ви открадне биткойните

Колко елементарно можете да бъдете заблудени и сами да инсталирате вирус на компютъра си?

" Всяка част от тяхната ДНК е ориентирана към сигурността. Всеки път, когато вършим огромни прехвърляния, те водят видеоразговор с нас през FaceTime, имаме защитни думи, в случай че преводът е задоволително огромен, те ще долетят, с цел да се срещнем ", споделя Шон Кларк. Той споделя, че скенерите на трезора за пръстови отпечатъци са оборудвани с устройство, измерващо пулса, с цел да се предотврати потреблението на ампутирани ръце.

Xapo удвоява напъните си за привличане на институционални клиенти, като президентът Тед Роджърс назначава Петер Нахарян, умел трейдър, работил за UBS Group и Royal Bank of Scotland, с цел да следи покупко-продажбите с вложители, в това число пенсионни фондове, частни банки, мениджъри на активи, фамилни офиси и хедж фондове.

Прилив на вълна

 Бункерът извън
Източник:

Бункерът извън

Очевидната липса на институционално решение за контрол над Bitcoin е една от пречките за доста парични мениджъри, които желаят да влагат в този клас активи. Xapo споделя, че към този момент предлага решение на казуса. Ако завоюва доверието им, последствията за Bitcoin ще бъдат дълбоки.

" Част от този тип институционални пари, които текат в пространството, ще бъде приливна вълна ", твърди Нахарян.

 Анонимен вложител купи bitcoin за $400 милиона
Анонимен вложител купи bitcoin за $400 милиона

И към този момент е милиардер

Касарес трансформира приемането на Bitcoin в задачата на живота си. Роден в фамилията на фермери овцевъди в отдалечения аржентински район Патагония, той претърпява въздействието на инфлацията през младежките си години.

Това го предизвика да сътвори поредност от финтех стартъпи, които му носят милиони, преди да попадне на Bitcoin. Той продава 75% от Patagon, уеб страница за финансови услуги в Латинска Америка, за 529 млн. $ през 2000 година

13 години по-късно продава и стартъпа за цифрови портфейли Lemon за 43 млн. $ и се концентрира върху криптовалутите. Тогава към този момент е огромен собственик на Bitcoin.

" Лично систематизирам % от моето чисто положение в това, което е на границата на безотговорността, тъй като имам вяра в него толкоз доста ", споделя Касарес пред собствен сътрудник. Преди 2 години той се причисли към борда на PayPal.

 40% от bitcoin се държи от едвам 1 000 души
40% от bitcoin се държи от едвам 1 000 души

Големите вложители съставляват опасност за по-малките

Голямо затруднение

Метеоричното повишаване на Bitcoin през последните години подтиква разпространяването на конкурентни криптовалути като Ethereum и Ripple, които също са оценени на милиарди долари.

Въпреки това Xapo съхранява единствено Bitcoin, поради вярата на Касарес, че единствено той ще успее. Този догматизъм принуди компанията да връща клиенти, които желаят да съхраняват други криптовалути.

Критиците настояват, че компании като Xapo нямат място в екосистемата Bitcoin, тъй като забавят безпроблемното прекачване. Висшият ешелон на компанията се бори с този абсурд.

" Това е тематика, за която постоянно обсъждаме. Вярваме, че Bitcoin няма да стигне до необятната общност, в случай че хората би трябвало да държат личните си частни ключове. Това е много огромно затруднение от техническа позиция сами да си бъдете банка, и изисква доста ограничения за сигурност ", изяснява Роджърс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР