Зачестяват сигналите за некоректни работодатели в Чехия, Словения, Словакия и

...
Зачестяват сигналите за некоректни работодатели в Чехия, Словения, Словакия и
Коментари Харесай

Инспекцията по труда предупреждава: Голяма тесла за българите в Чехия и Германия, Словения и Словакия

Зачестяват сигналите за неточни работодатели в Чехия, Словения, Словакия и Германия, които не са платили заработените хонорари на нашенци. Това оповестиха от Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " (ГИТ), където имало десетки недоволства. Това, което могат да оказват помощ от ГИТ, е да осведомят тамошните контролни органи да извършат инспекция. От Инспекцията по труда обаче прецизират, че с цел да бъде изпратено такова искане и да бъде потърсено съдействието на контролните органи е належащо пострадалите да дават оптимално повече данни за работодателя. Например подписани трудови контракти, платежни и други документи, свързани с трудовите им взаимоотношения, а такива постоянно липсвали.

От ГИТ оповестяват и за сигнали против неточни посреднически компании у нас. Предупреждават да се внимава, когато за работа в чужбина се употребява медиатор. Напомнят, че българското законодателство не разрешава на компаниите медиатори да изискват каквито и да е суми под формата на такси и други услуги от търсещите работа. Такова искане е един от най-сериозните белези за машинация. Имало и сигнали, когато обещаващите работа отказвали среща онлайн с претендентите и връзката се водела единствено онлайн или по телефон, като се претендирал превод на пари по сметка.

При потребление на компании медиатори, и на предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, ГИТ предлага да се направи информация в специфичните регистри дали те са регистрирани в Агенцията по заетостта. Списъците са обществени на уеб страницата на организацията. При потребление на компании медиатори, едно от най-честите нарушавания е неналичието на трудов контракт с шеф от приемащата страна, който би трябвало да бъде възложен на служащия преди заминаването.

Работникът би трябвало да тръгне от България със подписан трудов контракт с шеф в приемащата страна, преведен на български език. Най-често се изготвят двуезични контракти, в които би трябвало да бъдат уговорени изискванията на възнаграждение, продължителността на работния ден, почивки и отпуски, и други, които би трябвало да бъдат най-малко минималните за приемащата страна, в това число и за чия сметка са разноските по пътуването и други разноски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР