Зачестяват горските пожари в Рила. Това отчитат горските служители и

...
Зачестяват горските пожари в Рила. Това отчитат горските служители и
Коментари Харесай

Опасност: Зачестяват горските пожари в Рила

Зачестяват горските пожари в Рила. Това регистрират горските чиновници и огнеборците в региона. Кои са факторите, причиняващи огромни пожари нависоко.
Горите на Рилския манастир, Седемте рилски езера и регионите към Мусала и Мальовица са измежду най-рисковите места за пожари в Рила.
" 99% от пожарите се предизвикват от туристи. Те или палят огън на местата където е неразрешено и това най-често се случва с нерегламентирани лагери, или тук-там, където не е позволено ", съобщи Красимир Андонов, шеф на Национален парк " Рила ".
До края на октомври е неразрешено паленето на огън на всички места. Двойно повече горски чиновници и паркови охранители наблюдават за спазването на заповедта.
" Най-малката човешка немарливост може да докара до неизбежни и необратими последствия ", добави инж. Ани Филипова, горско стопанство " Рилски манастир ".
" Ние ходихме на Кирилова поляна, оттова се качихме на Сухото езеро. Има надписи на всички места, че от 1 юни до 30 ноември на никое място не се пали огън. Спазваме възбраната ", споделя Мария, екскурзиант в Рила.
" Първо не пушим от нашата група нито един. Второ в същото време огън не се пали ", съобщи Спас, екскурзиант в Рила.
Въпреки съществуването на настояща заповед, която не разрешава паленето на огън на всички горски територии, очевидно тя не се съблюдава.> От 500 до 5000 лв. са санкциите за нерегламентирано палене на огън в планината - десетки пъти по-малко спрямо вредите, които нанася стихията в планината.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР