Зачестилите напоследък гръмотевични бури и мълнии дадоха основание на БЧК

...
Зачестилите напоследък гръмотевични бури и мълнии дадоха основание на БЧК
Коментари Харесай

Какво да правим, ако ни застигне гръмотевична буря

Зачестилите в последно време гръмотевични стихии и мълнии дадоха съображение на БЧК и експертите да напомнят със препоръки и потребна информация по какъв начин да се предпазим от тях. Ежегодните статистики включват ранени или умряли хора, опустошения и материални вреди в резултат на непосредствено попадение на гръмотевица или вторичното влияние от паднала гръмотевица.
Природните и климатичните промени в последните години все по-често ни изненадват. Ако до неотдавна знаехме, че гръмотевични стихии могат да ни застигнат в средата и края на лятото, това в този момент напълно не е по този начин. Едно от най-важните неща, които би трябвало да вършим, когато се насочваме към високото, е да се осведомяваме добре каква е прогнозата за времето.
Статистиката сочи, че 24 000 души по света са убити от мълнии всяка година, а към 240 000 са ранени. Ударите на гръмотевица се срещат по-често в планините, в сравнение с в низините и равнините. Това ги подрежда измежду най-големите рискове, които могат да сполетят планинари и алпинисти. Една от характерностите им е поразяването на самотни предмети на високо място.
Не изпадайте в суматоха, а мобилизирайте цялата си воля, с цел да действате овладяно, вярно и да предпазите себе си и хората, с които сте.  > Какво би трябвало и какво не би трябвало да вършиме > в такава обстановка:
1. Твърди се, че гъстата гора с високи дървета е относително безвредна, само че в случай че се намирате в такава околност, не разчитайте, че, заставайки под някое дърво с гъсти клони, сте изцяло предпазени. Изберете мястото по този начин, че да има задоволително разстояние сред няколко дървета, най-добре е това да бъде дребна полянка.
2. Избягвайте високите места и в случай че установите, че вие сте най-високото нещо, се снишете оптимално.
3. Не стойте покрай самотно растящи високи и полусухи дървета. 
4. Не се катерете по скали и каменни парчета.
5. При гръмотевици, в случай че сте на колело, слезте от него. 
6. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение.
7. Стойте встрани от железни структури, огради, парапети и други железни заграждения. Усетите ли, че кожата ви изтръпва, или че косата ви се изправя, то това може да е сигурен знак, че мълнията наближава.
9. Не се оглеждайте и не хуквайте да тичате, по този начин единствено ще загубите скъпо време.
10. Застанете с колене и длани, сложени на земята - поза куче. Светкавицата минава по най-краткия път към земята, тъй че в случай че ви удари в този миг, вероятността да спре сърдечната активност или дишането се понижава. След това постепенно легнете компактно на земята.
ВАЖНО: В никакъв случай не стъпвайте или сядайте върху мокра повърхнина. Тя притегля гръмотевиците. Позата, която е добре да заемете, е с наведена надолу глава, прибрани към гърдите колене и повдигнати във въздуха стъпала.
Не забравяйте, че подпрените на земята лакти се явяват проводник.
11. Ако носите железни предмети - ключове, ключодържатели, шноли, колани с железни токи, ножчета, монети - изхвърлете ги надалеч от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните принадлежности обаче, като брадвичка, мотика и така нататък, които са с дървени и сухи дръжки, са на практика изолирани, въпреки че могат да заискрят по ръбовете си.
12. Препоръчително е сред тялото си и повърхността на земята да поставите изолираност: за задачата подобаваща роля би изиграл някакъв изсъхнал материал, като дреха да вземем за пример - сложете го на земята и застанете върху него. Това, че обувките са ви сухи и с гумена подметка, не е гаранция. В случай, че разполагате с дълго и дебело въже, използвайте го, като го навиете в кръг и седнете върху него. Възможно е да се окаже, че не разполагате със суха изолираност - тогава легнете компактно на земята. Стойте надалеч от водни басейни.
13. Сред природата подобаващи места за подслоняване са пещерите. Застанете минимум на 3 метра във вътрешността от входа и се старайте да има най-малко метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
14. Ако се намирате до река, езеро или басейн, неотложно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
ПОМНЕТЕ:
Aко гръмотевицата закъснее с 3 секунди, мълнията е паднала на почти 1 километър разстояние. Едновременно блещукане и гръм значат, че мълнията е паднала напълно наоколо.
Ако сте у дома или на работното място, би трябвало да изключите от мрежата тв приемника, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте надалеч от чешми, балконски порти, прозорци. 
Кредоуеб.бг
Защо мълнията е толкоз рискова?
Мълнията е електрически разряд, който се появява сред облаци или сред облаци и земята. Когато електромагнитното поле доближи избран интензитет, от върха на облака стартира да се спуска стъпаловиден низходящ водач, носещ негативен заряд. Когато той е към този момент на към 300 м от земята, от високите обекти стартират да се образуват възходящи (стреловидни) водачи, само че единствено един се свързва с низходящия; следва противоположният удар, който провокира мълнията. Ето за какво планинските върхове стават обичани цели.
На ден падат към 8 милиона мълнии по света. 90% от ударените от гръмотевица хора оцеляват.
Светкавиците могат да разредят до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Тези цифри са необикновено потресаващи, което ги прави извънредно рискови - изключително когато ударят нещо или някого.
Първа помощ при случай
Леки удари
Въпреки че директните удари на гръмотевица предизвикват проваляне по тялото, те не са съдбовни - най-малко в множеството случаи. Независимо от това, в случай че сте ударени, се нуждаете от незабавна здравна помощ. Позвъняването на тел. 112 е наложително.
Симптомите на лек удар от гръмотевица включват пристъп, нервозен потрес, виене на свят, уязвимост, изгаряния.
Трите най-важни стъпки, които би трябвало да предприемем при оказване на помощ на потърпевш в този случай, са обезпечаване на цялостен покой, стопляне с одеяла и при подготвеност - предоставяне на болкоуспокояващи и успокоителни медикаменти.
Силни удари
Силните удари са доста по-опасни и с съдбовни последици. Симптомите тук включват пристъп, потрес, глухота, нарушаване на сърдечната активност. Необходимо е незабавното повикване на експерти за първа помощ посредством тел. 112. Ако има няколко наранени, нужно е да им се помогне съгласно спешността на тяхната потребност. Този, който не може да диша, е с приоритет, само че се пробвайте по опция да помогнете на всички.
Внимавайте и в никакъв случай не подценявайте заплахата!

 

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР