Забраняват износа на инсулиновите лекарства.Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков

...
Забраняват износа на инсулиновите лекарства.Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков
Коментари Харесай

Забраняват износа на инсулиновите лекарства


Забраняват износа на инсулиновите медикаменти.

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се не разрешава износът на инсулинови лекарства.

Заповедта влиза в действие от през днешния ден, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 година

В нея с изключение на инсулини и аналози, със възбрана за експорт са и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците,

предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа,

Министерството на здравеопазването изиска информация от „ Информационно обслужване “ АД за предписаните и отпуснати лекарствени артикули с електронна рецепта.

Данните са извънредно тревожни, като демонстрират сензитивно закъснение в броя на отпуснатите лекарствени артикули, по отношение на предписаните.

За някои от тях осъществяването е 0%, 24% и 42%. Средният % на осъществяване на електронните наставления е 59%.

Основната цел на актуалната заповед е да бъдат обезпечени потребностите на българските пациенти и да бъде преодоляна неналичието или дефицита на жизненоважни лекарствени артикули.

Срокът за деяние на възбраната, както и съответните лекарствени артикули са избрани при прецизно съблюдаване на правилото за пропорция,

за запазване здравето на популацията и при спазване на възбраната за случайна дискриминация или покрито ограничаване на търговията сред държавите-членки на Европейския съюз.

В допълнение и по отношение на множеството запитвания, касаещи е-рецепта,

Ви осведомяваме, че министър Хинков ще инициира обща среща сред Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтригувани организации.

Целта на срещата ще бъде в границите на един градивен разговор да се потърсят механизми за превъзмогване на разликите на страните, наранени в процеса и търсенето на консенсус в интерес на пациента.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР