Народният представител от ПГ Продължаваме Промяната-Демократична България“ Васил Пандов коментира

...
Народният представител от ПГ Продължаваме Промяната-Демократична България“ Васил Пандов коментира
Коментари Харесай

Депутатът Васил Пандов за МБАЛ „Мама и Аз“: Тежък скандал в здравеопазването, наяве излезе политическата обвързаност на кабинета на ГЕРБ с ДПС

Народният представител от ПГ „ Продължаваме Промяната-Демократична България “ Васил Пандов разяснява разразилия се скандал с желанието да се построи частна детска болница „ Мама и Аз “ в София. По този мотив той популяризира следния Фейсбук коментар:

„ Грандиозен политически скандал или по какъв начин „ Мама и Аз “ се оказа „ Баба, Дядо, Татко, Мама и … Аз “ в буйната седмица.

В буйната седмица построяването на съвременна детска болница в София стана причина за най-големият скандал в опазването на здравето от началото на годината. На 30.04.2024 година (вторник), комфортно в последния миг преди доста почивни с вярата, че вниманието на общество ще е доминирано от забвението на Воскресение и Гергъовден, Министерски съвет утвърди план на групата Търговска лига – Сърце и Мозък с няколкогодишна история. През 2021 година групата стартира своята атака на болничния пазар в София с искане за регистрация на мега болница от 26 медицински специалности в 28 структури с общо 550 нови кревати в Казичене.

Министърът на опазването на здравето Проф. Асена Сербезова отхвърля да издаде разрешението заради резултатите от сложна инспекция на потребностите на популацията в София от здравна помощ, съгласно които няма потребност от сходна болница. По този метод за първи път в историята на модерното ни опазване на здравето някой се опълчва на неоправданото разгръщане на болничните лечебни заведения в страната. Известно е, че България е първа в Европа по брой болнични кревати на глава от популацията при тежък недостиг на медицински сестри и лекари.

След отхвърли следват познатите бухалки – сигнали от Търговска лига – Сърце и Мозък до прокуратура и КПКОНПИ с тежки квалификации – подозрения за корупция, корист със служебно състояние, търговия с въздействие и спор на ползи. Разбира се, след разкарване за пояснения до полицията нищо не излиза, защото министърът е приложил закона.

Групата Търговска лига – Сърце и Мозък трансформира своята тактичност – възползвайки се от публичната полемика за нуждата от създаване на детска болница за сложно лекуване взема решение, че ще строи детска болница. Апотеозът е при настоящия длъжностен министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева, която след преценка за потребностите от Изпълнителна организация медицински контрол внася в Министерски съвет отчет за издаване на разрешението на частния план „ Мама и Аз “ с 39 медицински специалности в 30 клиники и отделения с общо 413 кревати, т.е. повече клиники и специалности от първичния план от 2021г.

В прессъобщението на Министерски съвет се показва апропо, че болничното заведение ще е за лекуване и на лица над 18 години.

След разразилата се стихия през днешния ден и отдръпването на акта на Министерски съвет от премиера Главчев (не е ясно по какъв начин министър председателят еднолично отдръпва акт на групов орган), Търговска лига публично разгласява позиция, че са подготвени незабавно да се откажат от педиатричното поделение от 40 кревати, като останат другите 29 клиники и към 380 кревати или какво се оказа ….. болничното заведение е видимо детска. Един образец, в отделението по хирургия от 25 кревати, единствено 2 са за детска хирургия. С други думи това е продължение на плана от 202 1г., само че опакован като „ детска болница “ или вместо „ Мама и Аз “ ще се лекуват и баба, и дядо, и баща.

Политическият скандал е още по-сериозен. Това, което се видя от позициите на политическите партии: ПП-ДБ първи се афишират ясно и изрично срещу плана. Минути по-късно Делян Пеевски оповестява, че решението за новата болница трябна неотложно да се преразгледа. Накрая ГЕРБ-СДС пускат известие, в което липсва рецензия на плана на Търговска лига – Сърце и Мозък. Това има своето пояснение. Ключовият документ за издаване на разрешението е публикуван от ИАМН, която организация е под управлението на Иванка Динева, претендент на ГЕРБ за шеф на НЗОК и номинирана за шеф на ИАМН от ГЕРБ. Докладът до министъра на опазването на здравето е импортиран от заместник-министър Стефановски, повдигнат от ГЕРБ.

С други думи ГЕРБ поддържат безмълвно и не толкоз плана, въпреки всичко и министър-председателят, одобрил разрешението, е от ГЕРБ.

Президентът Радев, откакто открива, че гафът е величествен и няма да мине разказа „ Аз нямам нищо общо с това държавно управление, което назначих “, приканва да се отдръпна разрешението. Идва кулминационната точка на деня – Пеевски се намесва и дава команда да се отдръпна разрешението.

Министър-председателят Главчев неотложно реагира и отдръпва акта. Става пределно ясно #КОЙ ръководи Министерски съвет. Движение за права и свободи за следващ път показват превъзходство над ГЕРБ. По-тъжното е друго. В тази борба не е водещ ползата на българските деца и на достъп им до съвременно лекуване. Според признатата от Министерски съвет през декември 2022 година
Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги в област София град няма никаква нужда от нова болница и нови кревати, като остатъкът от кревати е близо 3000 кревати от общо 10 774 кревати или все още в София има непотребни към 30% от лечебните заведения, които към този момент съществуват. Недостиг на болнични кревати има единствено за педиатрия, дълготрайно лекуване и палиативни грижи.

С други думи безусловно голословно и обратно на житейската и здравна логичност е откриването на нова огромна болница в София. В същото време, както уточни Общественият съвет за създаване на Национална детска болница, в София има дефицит на педиатри и медицински сестри по данни на Европейска инвестиционна банка. Решението на Министерски съвет за отдръпване на разрешението е вярно в съответния случай, само че въпросът е за какво се стигна до него, по какъв начин наподобява отчета на ИАМН, който е обосновал при фрапиращ остатък от кревати, че имаме нужда от нова болница. Този отчет ще бъде предмет на разбор от прокуратурата и ДАНС, както и дейностите на министъра на опазването на здравето и на Министерски съвет.

Разрешението, което бе оттеглено, основава предпоставки за искове на Търговска лига – Сърце и Мозък против страната. От нашите налози ще плащаме за нездравословните дейности на държавното управление на Главчев. С други думи абсурдът е извънредно тежък и систематичен. Освен политическата обязаност на държавното управление на ГЕРБ с Движение за права и свободи нескрито излиза подмолната борба на амалгамата от политика и корпорации. Познатият жанр на ръководство на ГЕРБ отпреди се завърна – актове с аромат на корупционен полъх, които под паника се анулират и отдръпват откакто гражданското общество бурно се привопостави. Ако не бъдем дейни след изборите на 09 юни моделът ще се върне с цялостна мощ. Тъжно е, че министър Кондева за няколко седмици изчерпа доверието, в това число на премиера. #Кой дава командите в Министерство на здравеопазването е въпросът. Министър Кондева загуби и доверието в безпристрастността на състезанията на огромните държавни лечебни заведения, които стремително стартира преди празниците.

Да напомним от фотосите – Бойко Борисов открива предизборната акция на ГЕРБ на 02 септември 2022г. в болница „ Сърце и мозък “ на Търговска лига в Плевен; в секциите в лечебните заведения на Търговска лига в Плевен (от 201 бюлетини 144 в интерес на ГЕРБ или 71% при приблизително 23,40% в МИР гласове в интерес на ГЕРБ) и в Бургас (от 97 действителни бюлетини 54 в интерес на ГЕРБ или 55% при приблизително за МИР 26,58% гласове в интерес на ГЕРБ) процентът на гласувалите за ГЕРБ пъти по-висок от междинното в съответните МИР. Друг коментар не е нужен. “

Евгений Кънев: Партиите са основани най-вече за отбрана на стопански ползи

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР