Забранени в Египет, пречупени от властта на Абдел Фатах ас

...
Забранени в Египет, пречупени от властта на Абдел Фатах ас
Коментари Харесай

Египетските Мюсюлмански братя са пречупени, но не и неутрализирани напълно

Забранени в Египет, пречупени от властта на Абдел Фатах ас Сиси, Мюсюлманските брата не са основателите на неотдавнашните улични митинги, само че пробваха да се възползват от тях, най-вече употребявайки въздействието си в обществените мрежи, съгласно специалисти.

Протестите на 20 септември, изцяло непредвидени и нечувани при репресивния режим на Ас Сиси, бяха провокирани от видеоклипове, оповестени от Испания от Мохамед Али - предприемач, обвиняващ президента в корупция и пилеене на публични средства.

Според анализатори, Мюсюлманските братя нямат никакви връзки с този Али, някогашен бизнесмен, чиито видеоклипове се отличават с празнословие - той твърди, че египетските управляващи му дължат огромни суми - само че криещ се в сенките. Той до момента не е реагирал по никакъв метод на голям брой опити на Агенция Франс Прес да се свърже с него.

Виждайки триумфа на тези видеозаписи, ислямисткото приятелство, смазано от властта през последните години, не изпусна случая да поддържа зародиша на протестно придвижване, като също прикани за свалянето на Ас Сиси.

Освен със обществените мрежи, Мюсюлмански братя имат известно въздействие измежду малките екрани, които излъчват от чужбина, като Ал Джазира, Mekameleen и El Sharq.

Те се сблъскват с поток от послания в поддръжка на Ас Сиси в обществените мрежи и всекидневни излъчвания в поддръжка на президента по египетските малките екрани.

" Маргинализирани младежи "

" Мюсюлманските братя се крият зад Мохамед Али, тъй като те нямат способността да призоват за митинги ", споделя пред Агенция Франс Прес Амр ал Шобаки, анализатор в Центъра за политически и стратегически проучвания Ахрам.

По тази причина, братството не " стои зад " неколкостотинте души, излезли на улиците на няколко града на 20 септември с крясъци " Ас Сиси оставка! ", преди да бъдат бързо разпръснати, продължава Ал Шобаки.

Това изказване съставлява опровергаване на публикуваното в египетските медии мнение, че братството е в основата на всяко антиправителствено придвижване.

По-скоро ставаше дума " за младежи, маргинализирани стопански ", прецизира Амр ал Шобаки.

Около един египтянин от всеки трима живее под прага на бедността, а преди три години държавното управление вкара строги ограничения за икономии в подмяна на заем от 12 милиарда $ от Международния валутен фонд.

" Божествена организация "

В този подтекст на тежки стопански компликации Мюсюлманските братя въпреки всичко резервират въздействие в част от популацията, с най-вече консервативни нрави, отбелязва Мустафа Камел ас Сайед, учител по политически науки в Университета на Кайро.

Те " са концепция, преди да бъдат организация и при тази икономическа обстановка, тази учредена на исляма концепция ще продължи да притегля хора ".

Основана през 1928 година от учителя Хасан ал Бана като ислямска благотворителна организация и политическо придвижване, организацията " Мюсюлмански братя " бързо се разпростря, в това число отвън Египет.

Основно опозиционно придвижване от десетилетия, те бяха изтрити от египетския политически пейзаж през 2013 година, след късия мандат на един от техните членове, Мохамед Морси.

Първият демократично определен президент на страната след протеста през 2011 година, Морси беше свален от армията, тогава ръководена от маршал Ас Сиси, след всеобщи митинги против ръководството му.

Около 800 от поддръжниците му бяха убити през август 2013 година в Кайро, единствено за един ден.

След това хиляди поддръжници на Мюсюлманските братя бяха пратени в пандиза, десетки екзекутирани, а други избягаха към страни, отнасящи се по-благосклонно към техните хрумвания, като Катар или Туция. Морси умря по време на процеса си през юни предходната година.

През последните седмици организацията " Мюсюлмански братя ", която от 2013 година публично е оповестена за " терористична ", " сигурно е извлякла полза " от необятното медийно отразяване на видеоклиповете на Мохамед Али, употребявайки ги, " с цел да популяризира отрицателен имидж на Ас Сиси ", счита Ас Сайед.

Въпреки това, в случай че хранят вяра да се върнат по-трайно в египетския политически пейзаж, те ще би трябвало да се трансформират в нерелигиозна партия, счита Амр ал Шобаки.

" Те могат да се реорганизират като политическо придвижване като Ан Нахда в Тунис или Партията за правдивост и развиване в Мароко. Тази концепция за " божествена " организация е повода, заради която се провалят от 91 години ", твърди специалистът.

Миналият петък, поради масираното полицейско наличие и серията от арести, се състояха единствено няколко шествия с стеснен мащаб.

Запитан за митингите на 20 септември, президентът Ас Сиси, който се срещна със своя американски съдружник Доналд Тръмп, не промени причините си.

" Регионът ще остане неустойчив, до момента в който политическият ислям се пробва да вземе властта ", съобщи той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР