Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол бе

...
Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол бе
Коментари Харесай

Бюджетната комисия в НС отхвърли забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол

Забраната за експорт на модифицирани нефтопродукти от съветски нефт бе отхвърлена на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Тя е по предложение на Движение за права и свободи и към този момент получи утвърждение от депутатите от водещата енергийна комисия.

В петък държавното управление одобри решение, че " Лукойл " може да изнася модифицирана продукция от съветски петрол до 5 март, а не до 5 декември – когато влезе в действие европейското ембарго и каквато дата бе заложена в решението на последния постоянен кабинет. Страната ни има дерогация за импорт на съветски нефт до 2024 година.

Очаквано – остра реакция против препоръчаните от Движение за права и свободи текстове бе изказана и от Петролната и газова асоциация. " Намаляването на работата на комбината сигурно ще докара до по-малко доходи в бюджета. От друга страна това, което нас персонално доста ни тормози, е, че то заплашва и активността на " Лукойл Нефтохим Бургас ", съобщи Светослав Бенчев.

Политически тезата бе предпазена от „ Възраждане “ и от Българска социалистическа партия. " Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава " Нефтохим " затваря, защото преносът на нефт с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина опонира на здравия разсъдък ", сподели Румен Гечев от левицата.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи, които са вносители на законопроекта, акцентира, че опитът на Германия и Италия, където действат сходни рафинерии, е напълно друг.

" Сходни предприятия в Германия на " Лукойл ", и в Италия, бяха сложени под държавен надзор. Аз чакам през днешния ден или най-късно на следващия ден да разберем механизма, по който това е станало, най-малко в Италия, тъй като там рафинерията е напълно сходна и работи по същия метод. "

" Една от главните задания на този законопроект е да спре реекспорта и да стартира да се полза и да се подсигуряват вземанията във връзка с Данък добавена стойност и акцизите ", сподели още Йордан Цонев.

Между двете четения ще бъдат актуализирани текстовете.

От " Демократична България " към този момент са внесли законопроект, с който страната може да поеме оперативния надзор върху рафинерията. Мартин Димитров посочи, че това не е национализация – т.е. промяна на собствеността в интерес на страната, а само обезпечаване на действие на рафинерията. И още:

" Смисълът от тези наказания е дерогацията – дерогацията значи отстъпка, да е за българските консуматори. Ние в случай че разгадаем всичко да се изнася, кажете ми с елементарни думи по какъв начин ще печелят от това българските консуматори. А и от позиция на Европейски Съюз какъв е смисълът от наказания, които налагаш, а след това има второстепенен експорт за целия Европейски съюз. "

" Лукойл " разгласи, че връща цялата си икономическа активност в България и че ще заплаща налозите си у нас, на което държавното управление разчита и за облагане на свръхпечалбите.

Преди изнасянето на икономическата активност в чужбина обаче компанията постоянно бе на загуба, поради което не постъпваха доходи в държавната хазна.

Намерението за смяната съответства с влизането на европейското ембарго, наложено поради съветската война в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР