Забраната за аборти, потвърдена от Върховния съд на Южна Каролина в отмяна на предишно решение

...
Новият Върховен съд на Южна Каролина, съставен изцяло от мъже,
Коментари Харесай

Новият Върховен съд на Южна Каролина, съставен изцяло от мъже, промени курса на абортите в сряда, като потвърди закон, забраняващ повечето такива процедури, освен в най-ранните седмици от бременността.

Продължаващата ерозия на законния достъп до аборти в южните части на САЩ идва, след като републиканските щатски законодатели замениха самотната жена в съда, съдия Кей Хърн, която достигна задължителната възраст за пенсиониране в щата.

4-те -1 решение се отклонява от собственото решение на съда месеци по-рано, отменящо подобна забрана, която ръководеният от републиканците законодателен орган прие през 2021 г. Последната забрана влиза в сила незабавно.

беше противопоставено от единствените пет жени в щатския Сенат, a двупартийна група, които наричат ​​себе си „сестрите сенатори.“

„Всъщност плаках тази сутрин с – чувствам, че толкова много тежест е върху раменете ни, не само за Южна Каролина, но и за Флорида, Джорджия, сега югоизток“, каза сенаторът републиканец Санди Сен пред CBS News през май.

Доставчиците на аборти, включително Planned Parenthood South Atlantic, отново съдиха. Адвокатът на Planned Parenthood South Atlantic каза по време на устни аргументи това лято, че и двата закона ограничават абортите в един и същ момент на бременността и са еднакво противоконституционни. да отмени закона от 2021 г. В отделно съгласувано мнение, Малко пише, че правото на неприкосновеност на личния живот на конституцията на щата не предоставя цялостна защита срещу „разумни“ нашествия.

Мнозинството откри ключова разлика в заличаването от законодателите на препратка към бременната жена има право на "информиран избор". Законът от 2023 г. разшири „представата за избор до периода от време преди оплождането, със сигурност преди двойката пасивно да научи за бременност“, пише Малко.

Тази промяна удължава прозореца за двойките да избягват нежелана бременност чрез насърчаване на "активно семейно планиране". В допълнение, новият закон предоставя осигурени контрацептиви на „почти всички двойки“ и налага отговорност на сексуално активните двойки да използват активно тестове за бременност, пише Few.

Адвокатът на Planned Parenthood South Atlantic отбеляза по време на устни аргументи, че такива анализът пренебрегна възможността за неуспехи в тестовете и контрацептивите.

Откакто миналата година Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд, решението от 1973 г., което осигурява национален достъп до аборт, повечето контролирани от Републиканската партия щати са въвели или приели някакви забрани за аборти. Всички бяха оспорени в съда.

Републиканските служители в Южна Каролина отпразнуваха това, което губернаторът Хенри Макмастър нарече „кулминацията на години упорит труд“ за ограничаване на достъпа до аборти. Републиканските законодателни лидери се бориха в края на сесията да приемат новите ограничения, тъй като броят на абортите се увеличи бързо след връщането на 22-седмичната забрана на щата, приета през 2016 г.

Лидерът на мнозинството в Сената на републиканците в Южна Каролина Шейн Маси каза в сряда, че предвижда бъдещи предизвикателства въз основа на определението за сърдечна дейност. Все пак той очаква, че новото решение ще постави въпроса на следващата сесия.

Тоест, поне до изборите през 2024 г. е възможно да се промени съставът на щатския Сенат, който се срамува няколко пъти през последната година на изчистване процедурни препятствия за налагане на почти пълна забрана.

Предстоят и още съдебни промени. Бийти трябва да се пенсионира през 2024 г., защото той също ще достигне задължителната възраст за пенсиониране от 72 години за съдиите. Kittredge е единственият съдия, който кандидатства да го замести. Очаква се законодателната власт да одобри Китридж и да избере друг нов съдия през следващата година.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР