Забрадената ученичка от село Вълкосел, община Сатовча, Емине Шаматарева загуби

...
Забрадената ученичка от село Вълкосел, община Сатовча, Емине Шаматарева загуби
Коментари Харесай

Местят в друго училище момичето със забрадката

Забрадената ученичка от село Вълкосел, община Сатовча, Емине Шаматарева загуби и във Върховния административен съд делото против заповедта на шефа на СУ „ Христо Ботев” за пренасяне в друго учебно заведение. С този акт висшите магистрати потвърдиха решението на Административния съд в Благоевград.

Случаят закупи национална популярност, откакто при започване на образователната 2015/2016 година в прорез с правилника на образователното заведение тогава 16-годишната Емине потегли забулена на учебно заведение. С тези си дейности деветокласничката влезе в изострен спор с управлението на учебното заведение и шефът Митко Джуков издаде заповед за преместването й в друго учебно заведение.

Бащата на момичето Ресим Шаматарев, който е специалист към Главно мюфтийство, обаче апелира заповедта на школския началник в съда, смятайки, че са нарушени религиозните права и свободи на детето му. Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката Емине Шаматарева против заповедта за преместването й в друго учебно заведение, а Р. Шаматарев апелира решението във Върховен административен съд. В последна сметка висшите магистрати оправдаха дейностите на учебния шеф и колектива на СУ „ Христо Ботев “ и те завоюваха правосъдната борба, водена повече от година, написа struma.bg.

„ Да, получихме решението на Върховен административен съд. Справедливостта спечелва “, съобщи през вчерашния ден Митко Джуков. Той акцентира, че решението на Върховния административен съд е дефинитивно, не предстои на обжалване, а ученичката Емине, настояща със единодушието на своя татко, е наказана да заплати на учебното заведение направените разходи за касационната инстанция в размер на 840 лева, представляваща адвокатски хонорари, и 300 лева разходи по делото в Административен съд – Благоевград.

Директорът призна, че и до ден-днешен Емине /сега в 11 клас/ продължава да върви със кърпа на учебно заведение, неспазвайки законовите разпореждания. Самият той към този момент е изготвил повсеместен отчет по случая до РУО – Благоевград, въз основата на който началникът на ръководството Ивайло Златанов следва да издаде заповед, отнасяща се до съблюдаване на учебния устав от страна на ученичката.

„ Получихме отчета на шефа. До дни ще излезем със мнение и ще вземем решение за изискванията и реда, при които ученичката Е. Шаматарева може да продължи образованието си в СУ „ Христо Ботев “, съобщи началникът на отдел ОМДК в ръководството на образованието Методи Попов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР