Заболеваемостта в сравнение с миналата седмица е увеличена с 32%,

...
Заболеваемостта в сравнение с миналата седмица е увеличена с 32%,
Коментари Харесай

Мутафчийски: Ръстът на заболеваемостта е 32%, на хоспитализираните - 15! Ангелов: В началото на третата вълна сме

Заболеваемостта спрямо предходната седмица е увеличена с 32%, разяснява ген. Мутафчийски на брифинга на здравните управляващи през днешния ден.

„ Ако вземем от броя от преди 2 седмици, има 54% повишение. Смъртността е увеличена с 4%, само че специфичност в България е, че тя следва нарастването си към 16 дни след пика на заболеваемостта “, посочи той.

В лечебните заведения се бележи повече от 15% приръст на приетите в болница. Въпреки това интензивните структури към момента не са толкоз натоварени.

„ Това към днешна дата не е предизвикателство за здравната ни система, само че в някои региони, като Кюстендил да вземем за пример,  отделенията са съвсем напълно заети. Там разликата за една седмица е видима- от 12 души към 74 души “, означи той.

Ваксинацията  в България стъпи е трети стадий, разгласи той.

В момента се ваксинират  Въоръжените сили, чиновници на Министерство на вътрешните работи и учители.

„ Първи контингент от Въоръжените сили е заминаващия за Афганистан. Преди да се срещнем с тях, предпочитание бяха декларирали 50% от тях. След анкета и диалог са имунизирани 100% от всички, които не бяха преболедували вируса “, разяснява проф. Мутафчийски.

Той добави, че упоритостта им е в армията да се организира нападателна осведомителни акция, с цел да се отговори на множеството въпроси, които хората имат.

В същото време здравният министър Костадин Ангелов изясни, че проблемите на европейско равнище рефлектират и върху нашата страна.

Получихме писмо от ервокомисаря по опазване на здравето с искане България да анулира заповедта за експорт на медикаменти и О2. Осъзнавам, че сме огромна общественост, само че в дейностите си се ръководим от ползите на българския народ. Намираме се в международна рецесия, огромна част от договорите, които бяха подписани не се извършват в период.

Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг.

Случващото се в Европа и у нас е може би началото на третата вълна. Но съм внимателен да давам мнение, тъй като ковид ът опроверга доста от мненията, сподели още здравният министър.

Той акцентира, че имунитет се реализира 10 дни след слагането на втората доза на имунизацията. Към днешна дата направените ваксини са 66 163, от които на 18 612 души им е сложена втора доза.

Министърът означи, че за последните седмици отчитаме устойчива наклонност на увеличение на случаите с положителен тест за COVID-19. Паралелно с това съумяваме да запазим устоичиви места на заболеваемост в Европа. Мерките в страната ни са извънредно демократични и с помощта на тях резервираме стойностите за заболеваемост и смъртност в Европейския съюз.

Ангелов уточни, че в последните дни регистрира една тъжна причинност в публичните реакции по отношение на прилаганите ограничения. Всички ние като екип плащаме извънредно висока персонална цена и цена като екип, само че само по този метод, поредно, може да извоюваме битката против вируса, съобщи проф. Ангелов.

913 са новите случаи на COVID-19 за денонощието. Направени са общо 10 164 теста, от които 4 961 са PCR, а 5 203 са антигенни. Положителните резултати са, надлежно 546 и 367 или 8,98%.

56 години е междинната възраст на новорегистрираните случаи. 29 са лицата под 19 години.

3230 души има в болница. 273 са настанените в интензивни структури.

71 години е междинната възраст на умрелите. За последното денонощие45 души са умрелите.

143 е дневната заболеваемост на 100 хиляди души.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 35%, интензивните са 38%.

Областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен са с най-вече заети кревати.

9764 медици са положителни.

Антигенни проби в областта на образованието измежду учителите са 23007. От тях позитивните учители са 57.

Сред непедагогическия личен състав са направени 6427 антигенни теста, от тях позитивни са 17.

29434 теста общо в образованието са направени.

Здравният министър заяви още, че при започване на март може да стартира четвъртата фаза на имунизацията, в случай че в страната има задоволително ваксини.

Не очаквайте да дадем отговори на въпроси, на които още отговор не е дала науката. Базата е науката и истината, и нищо повече. Когато заболеваемостта доближи 200 на 100 000 ще се съберем и ще вземем ограничения, които ще обявим пред обществото. Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, тъй като ние на 12 часа следим обстановката, сподели още проф. Костадин Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР